VS stemt tegen VN-resolutie doodstraf voor homoseksualiteit te verbieden

De Verenigde Staten hebben tegen een VN-resolutie gestemd om de doodstraf op o.a. homoseksualiteit, overspel en ‘godslastering’ te verbieden. Naast de VS stemden ook Saoedi-Arabië, China, Egypte, Irak en Japan tegen de resolutie.

De resolutie verbiedt toepassing van de doodstraf niet expliciet, maar roept landen waar de doodstraf nog bestaat op deze niet toe te passen op basis van ‘discriminerende wetten’. Veel voorzichtiger kan het niet geformuleerd worden denk je dan, maar blijkbaar ging dit de VS dus al te ver. 

Daarnaast roept de resolutie op de doodstraf niet toe te passen op minderjarigen, mensen met een geestelijke afwijking of zwangere vrouwen: “….that the death penalty is not applied against persons with mental or intellectual disabilities and persons below 18 years of age at the time of the commission of the crime, as well as pregnant women”.

De resolutie was ingediend door België, Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Moldovië, Mongolië en Zwitserland. Ze werd uiteindelijk met 27 tegen 13 stemmen aangenomen. 7 landen onthielden zich van stemming.

Tekst van de resolutie hier.