VS: enorme bezuinigingen op gezondheidszorg

Tussen zijn lachwekkende capriolen in het MO door, heeft Trump nog wel even tijd de zwaksten in de samenleving in het gezicht te spugen.  Als het aan Drumpf ligt wordt er in 2018 zwaar bezuinigd op gezondheidszorg, waaronder programma’s voor werkende armen. Ook in programma’s voor preventieve medische zorg en medisch onderzoek wordt flink gesneden.

Het Nationaal Kanker Instituut krijgt een bezuiniging van 1 miljard dollar voor de kiezen. Het National Institute of Allergy and Infectious Diseases moet het met 838 miljoen dollar minder doen.

Over de komende twee jaar wil Trump 20% bezuinigen op het budget van het  Children’s Health Insurance Program, een verzekering die de ziektekosten dekt voor de kinderen van arbeiders die niet in aanmerking komen voor Medicaid. Zo’n 5,6 miljoen kinderen vallen momenteel onder deze verzekering. Van Trump mogen die dus doodgaan.

Ook de Centers for Disease Control and Prevention, wiens taak bestaat uit het ontwikkelen van preventieve programma’s voor o.a. diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, worden financieel gekortwiekt. Zo wil Trump o.a. 186 miljoen bezuinigen op preventieprogramma’s voor HIV, hepatitis en tuberculose.

De bezuinigingen moeten dienen om een geplande belastingverlaging voor de rijken, alsmede Trump’s ambitieuze militaire plannen te bekostigen.

Meer over de voorgenomen bezuinigingen bij de Washington Post.