Vrouwenmepper Eurlings treedt terug als lid IOC

Camiel Eurlings, óók CDA. Illustratie: Wikipedia

Vrouwenmepper Camiel Eurlings treedt terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Eurlings raakte “in opspraak” (zoals dat zo fraai heet) nadat bleek dat hij in 2015 zijn toenmalige vriendin in elkaar geslagen had. Die liep daarbij een hersenschudding op.

Eurlings bagatelliseerde het gebeurde lange tijd, maar bood dan uiteindelijk vorige week zaterdag in NRC zijn excuses aan. Het bleek dus niet voldoende. In een verklaring zegt Eurlings dat hij terugtreedt “in het belang van de sporters”:

Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld.

Waarschijnlijk is er de nodige druk uitgeoefend op Eurlings, mogelijk zelfs uit de omgeving van het Koninklijk Huis. Willem-Alexander heeft er uiteraard weinig behoefte aan tijdens de komende Winterspelen naast de gekende vrouwenmepper Eurlings te moeten zitten.

Al teveel medelijden hoeven we niet te hebben met Eurlings. Daar waar wij – terecht – de bak in zouden draaien, wist Eurlings een schikking te treffen met het OM, het zoveelste bewijs dat Nederland een ordinaire klassensamenleving is.