Vrijwilligerswerk mag geen dwangarbeid zijn

 

Wie verplicht wordt om te werken voor een uitkering, krijgt geen salaris. Nu al worden werklozen die in principe wel kunnen werken, verplicht om dwangarbeid te verrichten. Dat systeem bestaat in vrijwel alle gemeenten. Per 1 juli 2014 wordt “de tegenprestatie” waarschijnlijk in alle gemeenten ingevoerd. Dan worden ook werklozen of arbeidsongeschikten die niet kunnen werken of waarvan duidelijk is dat ze nooit meer betaald werk zullen verrichten, gedwongen om ‘iets’ terug te doen voor hun uitkering.

 

De klantmanagers van de werklozen wijzen aan waar ze welk werk moeten gaan doen. Ze hebben geen keus en kunnen niet weigeren. De gemeente bepaalt, zo komt het in de wet te staan. Als de werkloze weigert, kan zijn uitkering worden stopgezet en dan mag hij in alle vrijheid verhongeren onder de brug.

 

Deze vormen van arbeid zijn in strijd met het verbod op dwangarbeid, zoals gedefinieerd in internationale verdragen. Veel bijstandsgerechtigden worden in allerlei gemeenten onder slechte voorwaarden tewerkgesteld in vernederende disciplineringsprojecten. Daar moeten ze onder slechte arbeidsomstandigheden veel te veel uren zware monotone arbeid verrichten. Sommige wethouders geven openlijk toe dat ze de werklozen als spotgoedkope arbeidskrachten willen gebruiken om de bezuinigingen op te vangen.

………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

6 gedachten over “Vrijwilligerswerk mag geen dwangarbeid zijn”

 1. En als je meneer de kwaliteitsmanager van de Sociale Dienst Veluwerand moet geloven, kan als je vluchtelinge bent uit een ver Aziatisch land, de taal hier nauwelijks nog spreekt en verplicht moet inburgeren, die hele makkelijk te leren Nederlandse taal ook heel best leren in een schoonmaakbaantje tijdens de dwangarbeid waar je in getrapt bent.
  T.z.t. meer daar over.

 2. Zolang er geen onvoorwaardelyk basis inkomen voor iedereen is lykt het me OK als iedereen wat doet voor de kost.
  Aanpakken dus maar wel opletten dat normale beloningen niet vervangen worden door uitkeringen.
  In de meeste landen op deze planeet pak je elk baantje aam.
  Gelukkig wy hebben de FNV en Samsom en Groenflinks dus d werkgevers durven geen misbruik te maken.

 3. Ik kan er gewoon niet bij dat dit mogelijk zou kunnen zijn. Elk gevoel voor recht wordt hier platgetrapt. Als je vindt dat je mensen naar je pijpen kunt laten dansen, moet je ze gewoon een arbeidscontract geven. Zo wordt de samenleving ondergraven.

  Je kan niet aan de ene kant een stelletje psychopaten een paar ton toestoppen omdat je niet begrijpt wat voor zaakjes ze weer voor elkaar krijgen en aan de andere kant mensen een prikker in hun handen douwen om de rotzooi van anderen op te laten ruimen.

 4. ARBEIDSONGESCHIKTE met psygische belemmeringen mogen klussjes doen die niet altijd even leuk zijn en niet aansluiten bij de behoeften van de client die daar komt om te herstellen zo herstel je niet door het doen van werk wat je wilt
  en kan doen.dat ruikt naar dwang dat vindt ik stom .

Reacties zijn gesloten.