Vrijdag 9 november: Kristallnachtherdenking

Op 9 november 2012 wordt de Kristallnacht herdacht bij het stadhuis in Amsterdam. Hedy d’Ancona (oud-minister), Lalla Weiss (Roma en Sinti) en Abdelkader Benali (schrijver) zullen stilstaan bij extreemrechts en racistisch geweld in Europa. Wij roepen onze lezers op om dit ook te doen.

Elk jaar worden op diverse plaatsen in Nederland op 9 november de gebeurtenissen herdacht van de nacht van 9 op 10 november 1938 . In die zogenoemde Kristallnacht werden in heel Duitsland duizenden woningen en winkels van joden en hun synagogen en gebedshuizen vernield of in brand gestoken. Deze gruwelijke episode uit de geschiedenis verdient blijvende aandacht.

Door heel Europa nemen racisme, antisemitisme en discriminatie toe. Politieke partijen doen regelmatig zeer verontrustende uitspraken en zaaien haat. Pesterijen, brandstichting en zelfs moorden komen overal in Europa voor. Daarom is de Kristallnacht actueel.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de eerste herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam werd georganiseerd. Jongeren verbonden aan de antiracisme-organisatie Nederland Bekent Kleur vroegen op 9 november 1992 met de herdenking bij het Stadhuis aandacht voor toenemende discriminatie en racisme in de samenleving. Directe aanleiding was de aanval met brandbommen op een asielzoekerscentrum in het Duitse Rostock en vernielingen bij een moskee in Nederland.

Organisatie

De herdenking wordt net als vorig jaar georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting en wordt mede ondersteund door tientallen organisaties en vakbonden, waaronder: FNV, CNV, Een Ander Joods Geluid, Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland, ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, Grenzeloos, Humanistisch Vredesberaad, Verzetsmuseum Amsterdam, Overlegorgaan Caribische Nederlanders, Landelijk Beraad Marokkanen, Stichting Nederland Bekent Kleur, Kleurrijke Stad, Internationale Socialisten, DIDF, Komitee Marokkaanse Arbeiders Amsterdam, LAWID (Latin American Women Initiative For development), Stichting Ibno Khaldoun, Abvakabo afdeling Amsterdam, STOC (Stichting Turks Onderwijs Centrum), Vrouwen tegen Uitzetting, STIL utrecht, Vluchtelingen Onder Dak Wageningen, Burgerrechtenvereniging Vrijbit, Solidariteitsfonds XminY, VluchtelingenWerk Nederland.

Muziek is er dit jaar ondermeer van leden van de gypsy/klezmerband Caspian Hat Dance. Zie ook de facebook-pagina.

Datum: 9 november • Locatie: Hoek Zwanenburgwal/Amstel, Amsterdam • Aanvang: 19.30

Verscheen eerder op socialisme.nu. Auteur: socialisme.nu.

3 gedachten over “Vrijdag 9 november: Kristallnachtherdenking”

 1. Dit is het moment om ook de mensen te herinneren dat er kort geleden, precies op het moment dat De Wijkerslooth in Waalre achter de bewoners van de kamp wou aangaan, heeft Zoni Weisz de lang verwachte monument in Berlin onthult die memoreert de vervolgingen van de Sinti en Roma’s tijdens WOII.

  De Nazi hebben alles wat buitenlands is verfoeit en vervolgt.
  “Heil, eigen cultuur boven alles!”

  Het is tijd dat dit ook in Nederland wordt gezegd.

 2. Ach , op het ogenblik worden er weer huizen verbrand en mensen vermoord om hun geloof , maar omdat het westen daar olie en grondstoffen wil kopen word het genegeerd .. En een “Nobelprijs voor de vrede “winnares . http://www.loonwatch.com/2012/11/scratch-one-off-the-hero-list-suu-kyi-says-she-cannot-back-myanmars-rohingya/comment-page-1/#comment-224199 weigert zich er zelfs tegen uit te spreken .. Maar het zijn bruintjes hé en Moslims , dus men staat liever bij een monumentje met zand in de mond te beweren dat dit nooit meer mag gebeuren terwijl het elders NU GEBEURT …

 3. @2, Al Bakra, het is ze gelukt om uiteindelijk de Nobel Prijs belachelijk te maken en van enige waarde te ontdoen.

  Knap werk!

Reacties zijn gesloten.