Von der Dunk: ‘Breivik trok logische consequentie uit Wilders’ retoriek’

Thomas von der Dunk vat in dit lange, maar interessante, stuk nog eens samen wat er allemaal gebeurd en gezegd is sinds de aanslag van Anders Breivik. Hieronder alvast wat citaten:

De PVV-leider slaagde er (…) als toppunt van schunnigheid in zichzelf als het grote slachtoffer neer te zetten, en niet de 69 sociaal-democratische jongeren die in koelen bloede door een bewonderaar van hem waren vermoord.

 

Het vermeende slachtoffer krijste direct dat er van een hetze sprake was, maar als hij het beschaafde gemompel van de oppositie al een hetze vindt, dan is hij weinig gewend.

 

We hebben die asymmetrische reactie bij moorden namelijk al vaker gezien: is een allochtone moslim de dader, dan ligt het aan de islam en moet een miljard moslims zich tot achter in Nieuw-Zeeland persoonlijk verantwoorden, is het een blanke moslimhater die moordt, dan gaat het slechts om een losgeslagen idioot. Ook bij Tristan van der V. en Karst T., die achteraf beiden tot de PVV-sympathisanten gerekend bleken te moeten worden, was dat de standaardreactie.

 

Wie nu op de oude voet met Wilders door blijft gaan alsof er niets aan de hand is, alsof we slechts met wat gewone verschillen van politiek inzicht te maken hebben, miskent die essentie, en doet er omwille van de eigen geloofwaardigheid beter aan de 4 en 5 mei-herdenking per direct af te schaffen, omdat dan immers niet de Duitse ambassadeur, maar eerder de Nederlandse regeercoalitie de toegang tot de Dam geweigerd zou moeten worden

8 gedachten over “Von der Dunk: ‘Breivik trok logische consequentie uit Wilders’ retoriek’”

 1. Scherp stuk. Raak. Zal wel niet in dank worden afgenomen door de angstige collaboranten van de Gedoogkoning, nog minder door zijn anderhalf miljoen volgelingen, maar daar zal een korte samenvatting in Jip- Janneketaal voor moeten verschijnen. Ben benieuwd wanneer Von der Dunk moet vluchten.

 2. Jammer, dat von der Dunk in “die dagen” op vakantie was (althans, zoiets meen ik me te herinneren), met een stuk als dit had hij destijds de halfslachtige (non-)discussie omtrent Wilders en/of Breivik misschien wat leven in kunnen blazen.
  😉

 3. Er is geen plekje op deze aarde waar je aan de waarheid eeuwig kan ontsnappen. Je kan het hoogstens proberen uit te stellen zoals met Rawagedeh, doch gaat het steeds pijnlijker blijven prikken.

  Blijkens heeft de regerende elite niets van geleerd.

 4. Subliem artikel! De partijen in Den Haag hebben nog steeds niet in de gaten dat voor Wilders c.s. en het predikaat fascisten, het onderstaande zonder meer van toepassing is:

  ‘If it looks like a snake, slithers like a snake, hisses like a snake . . . why not call it a snake!”

 5. Heel goed, ik vind dat hij de laatste jaren steeds beter en vooral scherper analyseert.

  Dapper ook, daar kan ik wat van leren.

  We mogen niet zwijgen uit angst voor het tuig.

 6. jvdheuvel Schreef:

  Briljant artikel he, die Dunk staat op eenzame hoogte in de top 5 van columnisten in NL en neemt plaats 1 tot en met 5 in.

  🙂

 7. Ik snap alleen die eerste alinea niet, waarin hij in de derde person over zijn eigen mening schrijft, of is die eerste alinea van iemand anders?

Reacties zijn gesloten.