Volgens de NRC valt Insectageddon nog best wel mee

Naar aanleiding van de kelderende insectenaantallen besloten twee Australische biologen, Francisco Sánches-Bayo en Kris Wyckhuys, om de mondiale achteruitgang in kaart te brengen. Daarvoor analyseerden ze 73 artikelen over insectenbiodiversiteit uit de afgelopen 40 jaar. In het tijdschrift Biological Conservation schrijven ze over een „wereldwijde afname”. Ze noteren in de samenvatting „dramatische afnamesnelheden” die in een paar decennia zouden kunnen leiden tot „het uitsterven van 40 procent van de insectensoorten wereldwijd”. Belangrijkste oorzaak, volgens de onderzoekers: grootschalige landbouw.

Conclusie
Insectenaantallen in Europa en de VS nemen inderdaad af, maar er is te weinig informatie om te spreken van een wereldwijde trend. Ook is het afnamepercentage onduidelijk. We beoordelen deze uitspraak daarom als ongefundeerd.

“Factcheck” van de NRC. Conclusie met betrekking tot deze conclusie: hebben ze bij de NRC deze meta-analyse nog eens overgedaan, of met nog veel meer artikelen uitgebreid? Ach nee, de slijpsteen voor de geest, zoals de courant zich ooit nog noemde om een hoogopgeleid publiek aan te trekken of te plezieren, hoort niet graag dat insecten wereldwijd zouden kunnen uitsterven. Niet leuk voor de adverteerders en natuurlijk niet voor de groeiende schare FVD-gezinden onder de oplettende lezertjes. De reactie van de toxicoloog Henk Tennekes op Boerenlandvogels hier.