Voedselveiligheid is het belangrijkste pluspunt van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dat we desondanks met enige regelmaat worden opgeschrikt door een voedselschandaal, pleit des te meer voor handhaving van allerlei controles in de voedselproductieketen. Mondiale vrijhandel van agrarische producten zou goede controles problematisch, zo niet onmogelijk maken.
Foodwatch let op onze voedselveiligheid en heeft bericht over een op handen zijnde handelsovereenkomst tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en in principe Venezuela). De deal lijkt uit te draaien op een uitruil van meer auto-export tegenover meer vleesimport. Ook Reuters meldt deze intentie.
Maar met de import van Zuid-Amerikaanse landbouwproducten importeren we tevens risico’s voor onze gezondheid. Foodwatch schrijft: ‘Ruim de helft (52%) van alle in Europa ontdekte grensoverschrijdende voedselschandalen rond vlees betreft Braziliaans rundvlees of kip. Het gaat vooral om besmettingen van kip met salmonella en rundvlees met E-coli. Dat blijkt uit een analyse van Foodwatch van de voedselveiligheidsmeldingen die Europese landen met elkaar uitwisselen.’
De VS en zelfs China hebben vorig jaar hun grenzen gesloten voor Braziliaans vlees. En nu wil de EU de deur ervoor openzetten om Europese auto’s te exporteren. Foodwatch heeft dan ook een actie opgestart tegen de mega-handelsdeal EU-Mercosur.