Vluchtelingen verwelkomen op het perron

refugeeswelcomeasdSinds ongeveer een maand is op het Amsterdamse Centraal Station een groep actief die vluchtelingen die per trein aankomen in Amsterdam welkom heten: Refugees Welcome Amsterdam. De groep is begonnen door één man, Mohammed, die flesjes water ging uitdelen aan vluchtelingen die arriveerden per trein. Toen er steeds meer mensen aankwamen op Amsterdam CS heeft hij per social media een oproep gedaan voor vrijwilligers. Nu zijn we elke avond vanaf zes uur tot een uur of 1 ’s nachts in ploegen van 18 vrijwilligers aanwezig die elkaar elke 2 uur afwisselen. Sommigen komen de hele avond.

De vrijwilligers hebben een oranje t-shirt aan of ze hebben een oranje bord waarop in het Engels en Arabisch “Vluchtelingen Welkom” staat. Zij gaan vanaf hun centrale ontvangstplek naar de perrons waar internationale treinen aankomen, en ze wachten daar met de borden op mensen die als vluchteling per trein reizen (meestal Syriërs). Indien er mensen op het verwelkomingscomité afkomen, dan begeleidt dit hen naar een provisorisch ingerichte welkomstruimte, aan de kant van de nieuwe uitbouw van het CS. Daar kunnen de net aangekomen mensen wat eten en drinken van de sandwiches en het meegebrachte drinken van de groep, en even op adem komen voordat ze weer verder moeten naar een opvangcentrum. Overdag vangt de politie de vluchtelingen op en begeleidt zij hen naar vervoer naar Ter Apel, maar daar is de opvang ook vol. ’s Avonds worden de aangekomen vluchtelingen naar opvang in de buurt gebracht, om dan de volgende dag door te reizen naar de plek die hen is aangewezen. Dat kan met de trein of met vervoer van het Rode Kruis.

Ik ben vrijwilliger sinds een dag of wat, en mijn eerste avond was qua opgevangen vluchtelingen (die voor het grootste deel uit Syrië komen, sommigen uit Eritrea) rustig: slechts 4 mannen in de tijd tussen acht uur ’s avonds en een uur of half elf, voor een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Maar mij wordt verteld door de anderen dat er soms een groep van twintig mensen tegelijk aankwam. Gelukkig zijn er ook mensen uit Syrië zelf bij de groep vrijwilligers, die zelf drie weken geleden aankwamen. Dit helpt met praten en uitleg over wat de mensen moeten verwachten. Het gaat bij dit verwelkomingscomité puur om welkom heten, even persoonlijk contact maken, wat rust geven, wat voedsel en eventueel kleding meegeven.

Zo’n 13, 14 jaar geleden was ik lid en coördinator van de Amsterdamse Bezoekgroep voor het “Grenshospitium.” Wij bezochten wekelijks met een groep vrijwilligers de gedetineerde mensen die geen asiel mochten aanvragen in Nederland, en die dus meteen van het vliegtuig en de aanvraag weer terug moesten. In afwachting van deportatie, of “klinkeren,” op de straat zetten omdat hun land hen niet terug accepteerde, waarbij ze dus “geïllegaliseerd” werden, bezochten wij hen in de Bijlmerbajes of in de locatie aan de Tafelbergweg, en praatten we met hen, speelden spelletjes met de kinderen, enz. Deze Refugees Welcome groep doet mij hier sterk aan denken. Dankbaar werk waardoor de menselijkheid naar voren komt in een wereld waarin onmenselijke systemen belangrijker worden geacht dan de mensen zelf. Luisteren naar de mensen, in plaats van hen voortdurend onpersoonlijk bejegenen. Van mens tot mens.

Tot voor kort kon je in Nederland eigenlijk alleen asiel aanvragen als je per vliegtuig aankwam, omdat je volgens de Dublin-regel asiel moest aanvragen in het eerste land van de Europese Gemeenschap waar je aankwam. Omdat Duitsland eind augustus aankondigde te willen helpen met het enorme aantal vluchtelingen, waardoor Griekenland, het eerste land van aankomst van vele mensen, dit natuurlijk niet alleen aankon, gingen de grenzen open met Oostenrijk en Hongarije en was hierdoor het Dublin-akkoord (tijdelijk?) vervallen.

Voor mij als oud-Bezoekgroep lid en -coördinator is het verbazingwekkend maar ook goed om te zien dat mensen gewoon per trein kunnen reizen en hier aankomen, in plaats van weggestopt te worden op Schiphol in detentiecentra, ver uit het zicht van verwelkomende en oplossing-zoekende mensen. Ook heel anders dan in 2002, 2003 en nog vele jaren later is het fenomeen dat mensen uit oorlogs- of conflictgebieden/dictaturen kunnen komen en hun afkomst niet hoeven te verdoezelen. Daarbij moeten we ons afvragen waarom onze regering wel mensen uit de Verenigde Staten accepteert en niet de mensen die net zo ijverig qua werk zijn, maar die uit “arme landen” komen. Ja, ik weet wel dat zij hier komen terwijl ze al een baan hebben bij een multinational in Zuid-Oost, maar toch hè. Je hoort de boosaardige politieke partijen nooit eens klagen over de financieel rijke immigranten…

flesjesrefugeeswelcomeMijn eerste avond als verwelkomer bestond grotendeels uit het lopen naar perrons in groepjes en wachten op de aankomst van internationale treinen. Praten met de anderen en ook met reizigers. Veel positieve reacties gehad, en ook verbazing dat vluchtelingen met de trein aankomen (het schijnt, althans ik hoorde dat van anderen, dat Duitsland de treinkaartjes betaalt, omdat de opvang daar ook behoorlijk vol aan het worden is, en sommige mensen willen doorreizen naar Nederland).

Ik sprak met een aantal vrijwilligers die blij waren eens iets te kunnen doen, want net zoals ik hadden zij zich ook bij het Rode Kruis aangemeld en hadden zij vervolgens niets gehoord, en was hun indruk net als de mijne dat het Rode Kruis, het COA en het Leger des Heils niet altijd goed deze nieuwe situatie en de toevloed van vrijwilligers coördineerden. “Eindelijk kunnen we iets doen!” – was wat ik veel hoorde.

Deze spontaan opgezette verwelkomingsactie is daarom zeer te prijzen.

In vele steden in Nederland en in Europa zijn verwelkomingscomités opgezet. Zo is er op Facebook ook een groep van mensen uit het Noordoosten van Engeland die de vluchtelingen die gestrand zijn bij Calais steunen. Ook is er in Leiden een Leiden Verwelkomt pagina op Facebook, voor het inzamelen van kleding voor vluchtelingen.
Voor meer informatie, en aanmelding als vrijwilliger of om voedsel te brengen en warme kleding (check deze pagina voor wat ze nodig hebben, voordat je ermee aankomt!):
Facebook page.

1 gedachte over “Vluchtelingen verwelkomen op het perron”

  1. Pingback: Met mensen die elkaar niet kennen andere mensen die je niet kent verwelkomen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.