Volgens zijn gedachtegang betuigt Wilders steun aan Brexit, een uittreden van Groot-Brittannië uit de EU. In ieder geval heeft hij daarover een scheet tweet gelaten. Het Britse referendum erover vindt op 23 juni plaats.
Maar of Wilders echt blij is met het referendum is een open vraag. Er waart warempel een Brexit-vloek rond en grote kans bestaat dat die Wilders zal treffen. Het eerste slachtoffer van de vloek is de Schotse Labour Party. Die partij zag zich geconfronteerd met een onoplosbaar dilemma. Hoe zou de partij zich opstellen bij een eventuele Brexit? De Schotten willen sowieso in de EU blijven. Bij een keuze voor uittreden uit de EU door de Engelsen zouden de Schotten zich zeker proberen los te maken uit het Verenigd Koninkrijk. Als de Schotse Labour Party daarin zou meegaan, zou de Labour Party in Engeland daarvan de gevolgen ondervinden omdat ze daar gezien zou worden als een bende landverraders. Als Labour in Schotland daarentegen wel verder zou willen in een unie met Engeland, zou ze haar pro-EU standpunt verraden. De leiding van Labour wist geen goed antwoord te formuleren op de Brexit-kwestie. Een gevolg ervan was dat Schots Labour ten onder ging in de verkiezingen voor het Schotse parlement op 5 mei.
Interessant of curieus, maar wat heeft Wilders in hemelsnaam met Labour te maken? Helemaal niets natuurlijk. Doch het Brexit-referendum heeft ook gevolgen voor de positie van Wilders, op korte of iets langere termijn. Wanneer de Britten ervoor kiezen om in de EU te blijven, is dat direct een klap voor het anti-EU standpunt van Wilders. Als zelfs een groot Groot-Brittannië niet uit de EU durft te stappen, wat voor kans heeft het kleine Nederland dan? Kiest Engeland wel voor Brexit – de Engelse kiezer zal een Brexit bepalen, niet de andere Britten – dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk rampzalige economische gevolgen aan de overkant van de Noordzee. Weliswaar zal dat niet meteen merkbaar zijn maar wel op iets langere termijn. De belangrijke financiële sector (City) zal zijn vestigingsplaats in Londen heroverwegen en daarnaast zal de handel met de EU, die ongeveer de helft van de totale Britse handel bedraagt, sterk terugvallen. Laat staan dat Nederland in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk een kans heeft in een Alleingang op economisch vlak, ons land dat drijft op handel met Duitsland.
Maar misschien vertrouwt Wilders gewoon op het politieke inzicht van zijn Nederlandse supporters – voor een groot deel Oranjegezinde onnozelaars – en hoopt hij, zoals tot nog toe het politieke fortuin zijn kant oprolde, op een nieuwe, onverwachte politieke wending in Europa waarvan hij kan profiteren. Momenteel weet hij optimaal de irrationele angst voor de totaal getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen uit Syrië en Irak uit te buiten.