Vijandbeeld

Maar weer eens een stukje over de Nederlandse cultuur. Het vijandbeeld.

Is begonnen met de gymlessen op de lagere school, denk ik. We moesten trefbal spelen. Was het voor de gymdocent lichamelijke oefening, wij probeerden elkaar zo hard mogelijk te raken. Tenslotte moest ons team winnen. Winnen was het belangrijkste dat er was.

Voor mijn verjaardag kreeg ik speelgoedpistolen en ik zag in gedachten de vijand op me afstormen. Gelukkig had ik mijn klapperpistooltje. Anders had ik hier nu niet zitten schrijven.

Mijn leukste speelgoed waren mijn plastic soldaatjes. Ik vocht hele veldslagen uit op mijn kamertje. Soms liep de kat eroverheen en vielen ze om. De kat was mijn vijand als hij dat deed.

1 januari werden de kerstbomen op straat gegooid. Iedere straat probeerde zoveel mogelijk kerstbomen te verzamelen en natuurlijk van elkaar te stelen. De andere straat was de vijand. Maar als we tegen de buurt naast ons vochten, dan waren we weer één. En dan had je natuurlijk nog die Molukkers. Die waren anders. Zeker toen ze treinen gingen kapen.

En de Duitsers niet te vergeten. We haatten ze. De oorlog en de voetbal. Gelukkig stonden ze tenminste wel aan onze kant als we tegen de Communisten zouden moeten vechten.
Want die wilden ons veroveren. Gelukkig probeerde de VS ze in Vietnam af te stoppen.

Ik sloot me aan bij een jeugdgroep. Tegenwoordig heten die straatterroristen. We hadden ruzie met iedere andere jeugdgroep. De gemeente werd gek van ons.

Toen ik voetbalsupporter werd had ik ruzie met iedere stad in Nederland. Wij moesten winnen. Nooit laten zien dat je bang bent. En ik kreeg verkering. Haar pa was van de PSP. Die waren tegen kernwapens, dus voor de communisten. Altijd ruzie met die vent.

In de pubertijd had ik trouwens wel veel strijd met mijn ouders, maar dat ging over toen ik begon te werken. Toen had ik altijd strijd met mijn chef. Wat een lul was dat. En niet te vergeten de politie. Je grootste vriend. Haha. Echt niet. Het waren mijn vijanden.

Nu ik dit zo nalees, zie ik dat ik er een heleboel vergeten ben. Nou ja, ik ben niet perfect.

Oh ja, de VVD, de LPF, Trots op Nederland en nu de PVV. Wat zou er hierna komen? Ik blijf waakzaam.

10 gedachten over “Vijandbeeld”

 1. Jouw straatterrorisme was iets heel anders als er nu gebeurt, en wat er nu in het nieuws komt. Ik ben er zelf ook zo een. Kerstbomen rausen, verstoppen en van andere jeuggroepen afpikken. Rennen voor de politie, etc. Nu wordt er echt niet meer gerend voor de politie, ze jouwen ze gewoon uit alvorens ze hen in elkaar slaan. En kerstbomen, daar willen ze niets mee te maken hebben, roven en in elkaar slaan, dat zijn hun activiteiten tegenwoordig.
  Wat denk je nou, met zo’n onsamenhangend verhaaltje alles te relativeren? Kom je wel eens op straat? Kijk eens opsporing verzocht, of ga eens een stadskern in, man, dan weet je waarover gepraat wordt.
  Dat je toen Duitsers haatte vanwege de oorlog en voetbal spreekt voor jou, niet al te slimme instelling.
  Jij had gemakkelijke en snelle vijanden zo. Tjonge.
  Wat er hierna komt? Gelukkig geen ‘ouderengroep’ die bestaat uit mensen met jouw instelling, dat is zeker. Pas dan zou het fascisme weer opstaan. Jouw vijandbeeld is veel te snel en gemakkelijke (gemakzuchtig) gevormd.
  Ook ik blijf waakzaam.

 2. @2 Zou ik ook doen met zo’n alias, want de vijand loert voor jou overal. Zielig! Maar er is hulp voor te krijgen, echt!

 3. Salonsocialist, nog niet gezegd, maar ik lees je bijdragen met veel plezier en vaak ook herkenning. 🙂

 4. Hé Salonsocialist, de medische wetenschap is zeer vooruit gegaan door al die jaren waar jij het over heb.
  Ik heb heel veel met je te doen en ik raad je van mijn hart – ga ’s dit allemaal bij een vertrouwde arts vertellen en hij zal je zeker meteen gaan begeleiden naar een passende therapie.

  Wat je hier vertelt is heel erg zwaar voor een mens. Doe iets aan. Nu is de tijd!

 5. mental k Schreef:

  Rennen voor de politie

  Wie zegt dat ik rende voor de politie? Ik rende helemaal niet voor de politie.
  Had ik beter wel kunnen doen.

 6. @Salonsocialist. 24 aug 2011 – 10:54 pm ok, ik rende, jij niet. Lekkere reactie. Als dat je reactie is..

 7. #9
  Beste Mental.
  Ik had gisteren geen zin meer om uitgebreid te reageren, aangezien ik naar bed moest. Dus dat ga ik nu even doen.
  Allereerst wil ik je bedanken voor je uitgebreide en scherpe reactie op mijn verhaal. En ook nog eens in normale bewoordingen en dat maak ik niet altijd mee.
  Eigenlijk ben je het met de strekking van mijn verhaal eens. De strekking is dat iedere tijd zijn eigen vijand heeft.
  Jij beschrijft de vijand die jij nu ervaart.
  Ik beschrijf de vijanden die ik door de jaren heen heb ervaren.
  Communisten die me met kernwapens wilden vernietigen. Treinkapers (terroristen) die Nederlanders dood schoten. En daar zat ik als kind iedere avond naar te kijken.
  Krakersrellen, waardoor de binnenstad van Amsterdam bijna afbrandde en de politie niet meer wist waar ze het zoeken moesten.
  De straatterroristengroep waar ik in zat, die gratis sportlessen kreeg van de gemeente om ons discipline bij te brengen en ons van de straat te houden.
  Grote voetbalrellen waar mensen met messen werden gestoken en met hamers hun hersenen werden ingeslagen.

  Ik besefte ook dat toen ik jou reactie las, dat ik een fout maakte toen ik mijn laatste zin schreef.
  Ik zei dat mijn huidige vijand de VVD en PVV was. Ik had daar aan toe moeten voegen; en de verhufterende Nederlandse samenleving. Dat noemde ik niet, omdat ik zeker de PVV als een deel zie van de verhufterende samenleving. Vroeger was het ondenkbaar, dat als je door een brievenbus piste in de tweede kamer kwam.

  Maar ik sta net als jou, midden in deze verhufterende samenleving. Nu moeten we daar nog even een oplossing voor zoeken.
  Ik heb met de jaren de straffen hoger zien worden, maar de verhuftering werd erger. Dus we moeten iets anders zoeken. Maar wat?

  Ik hoop dat je jouw visie op dat probleem eens op wilt schrijven en naar ‘Gastbijdrage’ wil sturen. Ik ben dol op nieuwe ideeën.

Reacties zijn gesloten.