Vier Britse militairen opgepakt wegens voorbereiden aanslag

De Britse politie heeft vandaag vier mensen opgepakt die ervan worden verdacht een aanslag voorbereid te hebben. Details over de plannen zijn niet vrijgegeven. Het Ministerie van Defensie heeft inmiddels bevestigd dat het om vier militairen gaat. Over hun rang of functie is tot op heden niets bekendgemaakt.

Het logo van National Action, gebaseerd op het logo van Hitler’s Sturmabteilungen. Illustratie: Wikipedia

De vier zouden lid zijn van  National Action, een in Groot-Brittanië sinds december vorig jaar verboden fascistische organisatie. National Action omschrijft zichzelf als een ‘revolutionair-nationalistische organisatie’. Ze is ontstaan uit de jeugdbeweging van de British National Party. Ze is expliciet racistisch, antisemitisch en homofoob. In tegenstelling tot organisaties als de UKIP of de Nederlandse FvD doet ze ook geen enkele poging dat te verhullen. Volgens antifascistische onderzoeksgroepen ontvangt ze veel geld uit het buitenland.

De organisatie vestigde de aandacht op zich door het luidkeels bejubelen van de moord op Jo Cox door een extreemrechtse terrorist: ”Don’t let this man’s sacrifice go in vain. #JoCox would have filled Yorkshire with more subhumans”. Deze en vergelijkbare acties leidden ertoe dat National Action op de lijst van verboden terroristische organisaties werd geplaatst.

Bron