Verkapte vechtmissie van Rutte

Onderstaand stuk is van GroenLinkser Hans Groen en verscheen eerder op zijn eigen site.

Hij heeft het leuk gespeeld en goed opgelet tijdens de onderhandelingen over Paars +. Dat alles kan echter niet verhullen dat Rutte toch weer een verkapte vechtmissie naar Afghanistan wilt sturen waar de linkse partijen, incluis GroenLinks onmogelijk mee akkoord kunnen gaan.
Naast trainers gaan er ook ondersteunende troepen en F16 gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan. In totaal 545 man sterk. De militairen worden in eerste instantie naar Kaboel, Kunduz en Bamiyan gestuurd. Ze worden niet ingezet voor gevechten. Wel kan er bij acute nood beroep op ze gedaan worden. Datzelfde geldt voor de vier Nederlandse F16′s die in Afghanistan blijven. De missie moet van medio 2011 tot medio 2014 duren.

Foto Razvan Socol, Bucharest
Maar als je louter politietrainers wil sturen waarom zijn daar F16 bij nodig? Training doe je in afgesloten opleidingscentra om daarna op de straat de agenten te begeleiden? Hoe draagt een F16 daar aan bij? Laten we duidelijk zijn. Een F16 is een aanvalsmiddel om doelen in de lucht of op de grond te vernietigen.

En wat gaat de overige begeleiding doen? Dat zijn ook militairen. Volgens Rutte om de opleiders te beschermen, maar die bescherming wordt al door Duitsland uitgevoerd. De valkuil zit in het zinnetje : “Wel kan er bij acute nood beroep op ze gedaan worden.” En zo is het de vorige keer ook begonnen. De militairen waren er om de opbouwwerkers te beschermen, maar het eindigde in een keiharde vechtmissie.

We worden weer in een zinloze oorlog gelokt door dit kabinet. Rutte heeft niets geleerd van de afgelopen jaren en wat mij betreft kan GroenLinks onmogelijk akkoord gaan met dit plan. Dit wordt gewoon weer een vechtmissie.

2 gedachten over “Verkapte vechtmissie van Rutte”

  1. Het ziet er echter wel naar uit dat GroenLinks voor gaat stemmen. Afgezien van mijn principiële bezwaren tegen zo’n oorlogsmissie, vind ik het stuitend dat dit kabinet aan een meerderheid wordt geholpen. Ik heb voor het laatst GroenLinks gestemd vorig jaar, begint me steeds duidelijker te worden…

Reacties zijn gesloten.