Verhulst, wie is je naaste?

Ja hoor, hij doet ‘t weer. Verhulst, burgemeester van Ede, kreeg in de media voor de tweede keer volop de ruimte voor iets wat kennelijk een hobby van ‘m is: moslimbashen.

In oktober vorig jaar haalde Verhulst het landelijke nieuws nadat hij in een interview huilie-huilie had gedaan over vermeende jihadstrijders. De burgemeester vond dat hij allerlei privacyschendende rechten moest krijgen, dat moslims zichzelf publiekelijk aan de schandpaal moesten nagelen door een soort openbaar excuus uit te spreken en hij veegde rechterlijke vrijspraken voor terugkeerders van tafel: volgens Verhulst is namelijk iedere terugkeerder schuldig totdat het tegendeel bewezen is en die bewijzen, daar klopt volgens hem sowieso niks van. Dus terugkeerders zijn in zijn ogen gewoon altijd schuldig. Klaar.

Ik schreef toen ook al dat dat allesbehalve onschuldige uitspraken zijn: mijns inziens is het absoluut geen burgemeesterstaak om te polariseren, heeft een burgemeester de rechterlijke macht en haar uitspraken gewoon te erkennen (het is jullie staat!) en is het normaliseren van moslimbashen een uiterst destructief iets: nauwelijks een maand na Verhulsts uitspraken verspreidde nazigroep Voorpost flyers en posters tegen de islam bij de Turkse moskee in Ede. Ja, dat krijg je er van als je popiejopie doet met anti-moslim-gejank, Verhulst.

En heeft Verhulst daar iets van geleerd? Nope. Afgelopen week moest hij weer zo nodig z’n kop om de media-hoek steken en iets brallen. Want meer dan oeverloos gebral is het niet.

Dit keer gaat het om de kinderen van Senabel al N., die terugkeerde uit IS-gebied en daarvoor tot 30 maanden gevangenis werd veroordeeld. Haar kinderen – een baby van één jaar en een peuter van drie jaar – zijn nu ondergebracht bij de grootouders. De Raad voor Kinderbescherming is daarbij niet over één nacht ijs gegaan, maar heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de grootouders, samen met het LAT (Landelijk Adviesteam Terugkerende Minderjarigen). Beiden constateerden dat de grootouders niet geradicaliseerd zijn en uitstekend in staat zijn om hun kleinkinderen op te voeden. De rechter nam dit over en plaatste de kinderen van Senabel bij haar ouders.

Dat wil er bij Verhulst niet in. Iemand die onderzoek doet en zegt dat er met een moslim niks mis is, dat is in de ogen van Verhulst onmogelijk. In één adem schuift de burgemeester het onderzoek, de expertise van de instanties en de rechtelijke uitspraak van de tafel om vervolgens…. nog maar een keer te roepen dat hij de bevoegdheid moet hebben om ‘achter de voordeur te kunnen kijken’. (Lees: over allerlei privé-informatie te kunnen beschikken en de lokale autoriteiten zonder aanleiding naar binnen te kunnen laten gaan) Dat voornoemde instanties notabene achter de voordeur hebben gekeken en daar geen problematische dingen aantroffen, doet er niet toe volgens Verhulst. Waarom de burgervader dan meent dat hij zelf beter dan die instanties in staat is om een situatie te beoordelen en dus zelf ‘achter de voordeur’ zou moeten kunnen kijken, dat blijft onduidelijk. In zijn CV is niets te vinden dat op enige pedagogische skills duidt.

Conclusie: Verhulst criminaliseert moslims. Wéér.

Nogmaals: ik vind dat een burgemeester onwaardig. En ik vraag me af wat we dan de komende tijd van Voorpost kunnen verwachten.

Ik begrijp niet waarom Verhulst dit blijft doen. Op feiten en cijfers is het in ieder geval niet gebaseerd. Neemt Verhulst een aanloopje om zichzelf in de landelijke politiek te lanceren, waar moslimbashen bon ton is? Heeft hij de vrijage tussen het FvD en de SGP (de grootste partij in Ede) opgemerkt en ziet hij moslimbashen als de korte route naar het hart van de refo-stemmers? Is hij mediageil? Cowboytje aan het spelen? Of is het een boze witte man van middelbare leeftijd, kortom, de zoveelste racistische lul?

Stiekem hoop ik dat dit veroorzaakt wordt door stemmetjes in het hoofd van Verhulst. Dan kan het namelijk, met gedegen begeleiding en zo nodig medicatie, verholpen worden. Maar als Verhulst deze uitspraken willens en wetens doet en dus volkomen toerekeningsvatbaar is, dan voorzie ik nog een hoop gedonder hier in Ede.

Daarom zeg ik: René, overweeg eens om contact op te nemen met je huisarts. Misschien kan die je verwijzen naar Pro Persona. Of lees Lucas 10:25-37 nog eens door en vraag je af: wie is je naaste? En neem dan als CDA’er het advies serieus: ga heen en doet u evenzo.

– Ook verschenen bij Dhjana