Verdachte opgepakt voor aanslag op spelersbus Dortmund

Er is een verdachte opgepakt voor de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, gisteren. Het zou om een 25-jarige Irakees gaan, die in het Duitse Wuppertal woont. De politie verdenkt een Duitser van medeplichtigheid, maar heeft die vreemd genoeg niet opgepakt.

Bij de spelersbus werden gisteren drie explosieven tot ontploffing gebracht, waarbij een speler van Borussia Dortmund gewond raakte. Ook een agent die op een motor voor de bus uitreed, raakte gewond. Het OM verdenkt twee mensen ‘met een islamistische achtergrond’, maar heeft er dus maar één gearresteerd. Het is onduidelijk waarom de tweede verdachte niet is opgepakt. 220px-Borussia_Dortmund_logo.svg

Bij de bus  werden drie gelijkluidende brieven gevonden, waarin de aanslag werd opgeëist. In de brieven wordt naar verluid verwezen naar de – overigens minimale – Duitse bijdrage aan de strijd tegen ISIS. Uiterst merkwaardig, want ISIS laat nooit dergelijke brieven achter. Waarom de jihadisten de spelersbus van een voetbalclub als doelwit zouden kiezen, is een raadsel. Indien de drie bommen in – pak ‘m beet – een winkelcentrum tot ontploffing zouden zijn gebracht, zou het aantal slachtoffers veel hoger zijn.

Ook al merkwaardig: in de brieven worden concrete politieke eisen gesteld. Zo wordt o.a. geëist dat de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein gesloten wordt. Ook dát past niet in het profiel: ISIS stelt nooit dergelijke deeleisen. ISIS zélf zwijgt overigens in alle talen over de aanslag.

En dan was er nog de extreemdomrechtse hoax, waar natuurlijk heel wat journalisten intuinden, waaronder – verrassing, verrassing – NOS-correspondent Jeroen Wollaars. Gisteren verscheen op het Duitse Indymedia een nogal ongeloofwaardige verklaring waarin de aanslag werd opgeëist door ‘antifascisten’. De spelersbus van Borussia Dortmund zou tot doelwit zijn gekozen omdat die club ‘niet genoeg tegen racisme doet’. We kid you not. Nou lopen er ook binnen radicaal-links wel wat malloten rond, maar zó gek is er toch echt niemand. Daarnaast worden in de verklaring termen gebruikt die geen mens in de links-radicale scene uit haar/zijn strot krijgt (Nazi_innen? Menschen_innen? Oh, please). De verklaring werd weliswaar door een aantal journalisten opgepikt, maar is inmiddels door het OM en de politie gekwalificeerd als hoax.

2 gedachten over “Verdachte opgepakt voor aanslag op spelersbus Dortmund”

  1. Pingback: Onderzoek bomaanslag Dortmund terug bij af | Krapuul

  2. Pingback: Duitse politie: extreemrechts waarschijnlijk achter aanslag Dortmund | Krapuul

Reacties zijn gesloten.