De VS heeft niet enkel de onwettige zelfbenoeming van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó als interim-president gesteund, maar deze coup voorbereid en tot uitvoering gebracht.
De Amerikaanse media hebben enig inzicht gegeven in de besluitvorming vóór de couppoging. Het geheime plan van de Trump-regering, waarin steun aan oppositieleider Juan Guaidó werd gegeven, was vooropgezet en strak gecoördineerd.
“De avond voordat Juan Guaidó zich benoemde tot interim-president van Venezuela, ontving de oppositieleider een telefoontje van vice-president Mike Pence. Pence beloofde dat de VS de heer Guaidó zou steunen als hij de teugels van de regering van president Nicolás Maduro zou overnemen door zich te beroepen op een clausule in de grondwet van Venezuela.
Die nachtelijke oproep bracht een plan op gang dat in de voorgaande weken in het geheim was ontwikkeld, vergezeld gegaan van gesprekken tussen Amerikaanse functionarissen, bondgenoten, wetgevers en belangrijke Venezolaanse oppositiefiguren, waaronder de heer Guaidó zelf.” (Wall Street Journal)
De leidende figuren waren vice-president Pence, minister van buitenlandse zaken Pompeo en senator Marco Rubio en daarnaast nog enkele haviken uit de nationale veiligheidsraad.
“Een beslissend moment kwam een week later in een vergadering in het Witte Huis 22 januari, de vooravond van protesten in Venezuela, toen de heer Rubio samen met Sen Rick Scott en Rep. Mario Diaz-Balart, beide republikeinen uit Florida, werd opgeroepen om een ontmoeting in het Witte Huis te hebben met de heer Trump, vice-president Pence en anderen.
(…)
Andere functionarissen die elkaar die dag in het Witte Huis ontmoetten, waren onder meer de heren Pompeo en Bolton, minister van handel Wilbur Ross en minister van Financiën Steven Mnuchin, die de heer Trump opties presenteerden voor de erkenning van de heer Guaidó.
De heer Trump nam het besluit. De heer Pence, die niet bij die vergadering was, belde naar meneer Guaidó om hem te zeggen: “Als de Nationale Vergadering de volgende dag artikel 233 zou inroepen, zou de president hem steunen,” zei de hoge ambtenaar.” (W.S.J)
Trump is alleen geïnteresseerd in de oliereserves van Venezuela, die de grootste ter wereld zijn:
“Terwijl de ontwikkelingen deze week veel toeschouwers verrasten, had de heer Trump Venezuela al lang beschouwd als één van zijn top-drie prioriteiten voor het buitenlands beleid, waaronder Iran en Noord-Korea.
(…)
De heer Trump vroeg om een briefing over Venezuela op zijn tweede dag in het Witte Huis, waarbij hij vaak met zijn team sprak over het lijden van de Venezolaanse bevolking en het immense potentieel van het land om een rijke natie te worden door zijn oliereserves, …” (W.S.J)
De planning van het Witte Huis lijkt ook niet verder te gaan dan het huidige stadium. Dit is bijvoorbeeld extreem wishful thinking:
“De VS zijn van mening dat de militairen waarschijnlijk meegaan met de oppositie,” zei de hoge ambtenaar. “De belangrijkste ontwikkeling in de afgelopen 24 uur was dat het [Venezolaanse] leger in de kazerne is gebleven. En Maduro heeft hen niet de opdracht gegeven om de protesten uiteen te slaan, mogelijk omdat hij niet zeker weet of ze zijn bevelen zouden opvolgen en dat niet wilde uittesten. “
Hetgeen een waandenkbeeld is. De oppositieprotesten waren veel kleiner en minder gewelddadig dan die van 2016. Zelfs tijdens deze rellen bleven de militairen in de kazernes, niet omdat Maduro bang was, maar omdat het niet nodig was om op te treden.
Het Witte Huis schijnt niet echt te weten wat de volgende stap moet worden:
“Er moet nog veel worden geregeld, waaronder de bepaling van de VS dat Mr. Guaidó de wettige overheid vertegenwoordigt en recht heeft op alle inkomsten.”
Lees verder in het artikel op Moon of Alabama
Wie echt het hele verhaal wil horen zou deze video kunnen bekijken waarin Ben Norton (een uitzonderlijk goede journalist) op onnavolgbare wijze een emmer met feiten over dit onderwerp over je uitstrooit.