Veilig terugkeren, kan dat?

Laatst was er weer zo’n uitzending van Neerlands Hoop in Politieke Dagen, Nieuwsuur, en deze keer over het veilig terugkeren van mensen die hier – eventueel tijdelijk – hun heil hadden gezocht omdat het in het thuisland niet echt veilig was.

Nu heb ik al een paar keer aangegeven dat het veilig terugkeren naar de thuislanden van mensen die hun land zijn ontvlucht voor moorden en aanslagen en oorlogen, alleen door die mensen zelf aangegeven kan worden en niet iemand met een vermoeide uitstraling achter een oud bureau in een duf kantoor in Nederland. Echter elke keer wordt het weer gemeld op tv, als aan de minister gevraagd wordt of het land veilig is, dat de IND bepaalt of een land veilig is om terug te keren.

Nu staat er op de site van de overheid een lijst van veilige landen, die naar alle waarschijnlijkheid steeds wordt bijgewerkt, en meestal kijkt iemand alleen snel naar deze lijst en niet naar alle documenten die zijn ge-upload. Op deze lijst staan dus niet landen als Afghanistan, Syrië of Irak. Het eerste land is al bij Nieuwsuur in behandeling geweest en ik verwacht in de andere twee uitzendingen dat de andere twee landen aan de beurt komen.

In de eerste uitzending kwam een familie uit Afghanistan aan het woord, die Nederland uitgezet was omdat het thuisland zogenaamd veilig zou zijn. In eerste instantie staat Afghanistan niet op de lijst van veilige landen, dus waarom zou iemand teruggestuurd kunnen worden naar het land? Daarnaast kwam in de uitzending de Afghaanse minister van migratie aan het woord, die bijna smeekte om Afghanen niet terug te sturen omdat het land niet veilig is.

Mijn vraag is dus: wie is nu wie voor de gek aan het houden? En dat gaat dus de komende uitzendingen hetzelfde beeld geven voor de andere landen die men gaat bespreken. En spreekt men daar dan ook over een dreigingsniveau of spreekt men meer in de geest van ”De mensen zijn het land uit en het is ons probleem niet meer”, want zo lijkt het wel steeds op tv gebracht te worden?

Het dreigingsniveau – volgens de overheid – zegt wat over de algemene terroristische dreiging voor een langere termijn. In de publicatie van NCTV van maart 2018 wordt ook gesproken over Afghanistan: “ … De onderlinge strijd lijkt mede van invloed op de toename van het aantal aanslagen, ook op westerse doelen, in met name Kabul. Afghanistan lijkt hierdoor met een nieuwe geweldsgolf te maken te hebben, wat voor jihadistische groeperingen in Afghanistan, waaronder ook al Qa’ida, een aanzuigende werking kan hebben … “

Een krap half jaar later wordt de reis van gouverneur Theo Bovens naar de Limburgse jagers in Afghanistan ‘gewijzigd’ wegens een dreiging – mede door de woorden van de PVV voorman over moslims – door de Taliban. Aan de ene kant zegt Nederland dat het land niet veilig is – natuurlijk voor Nederlanders – en aan de andere kant stuurt de IND wel mensen terug naar Afghanistan omdat het veilig is. Daarom weer terug naar mijn vraag: wie is nu wie voor de gek aan het houden? Ik denk dat ik het antwoord wel weet!