Van der Staaij en vrienden vinden elkaar voor nepdemocratie

Een wetsvoorstel van Kees van der Staaij (SGP) dat democratie inperkt, heeft het godzijdank niet gehaald in de Eerste Kamer. Dertien jaar (!) geleden diende Van der Staaij samen met Mat Herben van de toenmalige Fortuynpartij LPF het voorstel in dat wilde dat bepaalde wetsontwerpen slechts met twee derde meerderheid kunnen worden aangenomen.

Van der Staaij en Herben staan niet bekend om hun democratische gezindheid. Van der Staaijs club heeft vanwege haar extremistische opvattingen al meerdere keren het label poldertaliban opgeplakt gekregen. Was het wetsvoorstel aangenomen, dan zou het euvel van het democratisch deficit van de EU, waar een minderheid gemakkelijk meerderheidsbesluiten kan blokkeren, door Van der Staaij de Nederlandse democratie binnengevoerd zijn. Een minderheid van 51 stemmen zou zo in de Tweede Kamer een meerderheid van 99 stemmen kunnen dwarsbomen. Een nepdemocratie, waar weliswaar nog over allerlei zaken gedebatteerd kan worden, maar waar een gewone parlementaire meerderheid niet volstaat, wordt op deze wijze gelegitimeerd. Droevig genoeg sneuvelde Van der Staaijs plannetje pas in de Eerste Kamer en werd het niet meteen al in de Tweede Kamer als een bedreiging voor de democratie in de prullenbak gedeponeerd.

De partijen die met Van der Staaij meestemden zijn ofwel ondemocratisch extreemrechts ofwel achterlijk. De onnozele achterlijkheid houdt in dat sommige partijen populistisch stemden en zich niet realiseren wat de eis van een twee derde meerderheid voor de democratie betekent.