Van de zorg mag u het zuur krijgen

Mijn oma had een patentmiddel tegen schoolverzuim: na vieren kun je ziek zijn, als je van school terug was.
Zij beriep zich er altijd op dat de betrokken nazaat dan toch echt niet in bed kroop en dat het middel tegen ziekte dus hielp.
Erg aardig klonk het niet.

Nog een Persoonlijk Verhaal dat mij in verband met dit bericht te binnen schiet.
Een paar jaar geleden werd ik acuut aan een prednisoninfuus gelegd. Ik ga er verder niet over uitweiden, een van de gevolgen kon zijn dat ik er al dan niet tijdelijk diabetes aan over zou houden, aan deze behandeling die geen uitstel gedoogde. Aldus geschiedde (vind nog steeds dat het niet klopt maar mijn mooie cijfertjes worden gehaald dankzij pillen kan men zeggen dus wat dan?)

Een ander gevolg van dit infuus was dat nog weken erna onveranderd om een uur of elf ’s ochtends “het zuur” kwam opzetten. Een merkwaardige reactie, en met alle zoekmogelijkheden bij de hand dankzij het onvolprezen interwebs wist ik dat het van het infuus kwam.
Bij de controleafspraak bracht ik het dan ook ter sprake. “Ach ja,” er werd al een receptje uitgeschreven, “daar is een pilletje tegen, meteen slikken als het zich meldt.”

Ik zou het uitgezeten hebben zonder pil want het moest ooit overgaan, maar goed, weer een pil tegen de gevolgen van medicatie.
Die pil is nu uit wat vroeger het ziekenfondspakket heette gehaald.
En de omamethode werkt. Net als de vraag naar slaappillen, ook uit het pakket, is de behoefte aan maagzuurremmers drastisch gekrompen.

Vindt de farmaceutische industrie dit nu wel leuk?

7 gedachten over “Van de zorg mag u het zuur krijgen”

  1. Het vervelende is dat maagzuur op den duur ernstige schade kan aanbrengen aan de slokdarm met alle gevolgen van dien. Ik ben geen arts maar ik zou toch maar een tabletje nemen en de slokdarm niet onnodig belasten.

  2. @1
    Schade aan de slokdarm wordt dan voorlopig natuurlijk nog wel vergoed. En zo sukkelt de vermarkte “zorg” voort.

  3. [ onderwerp ]

    Voor mensen die chronisch maagzuurremmers nodig hebben wordt het nog steeds vergoed, zoals bijvoorbeeld bij dyspepsie. Op deze middelen (Omeprazol) is het patent al lang verlopen, en de industrie zal er niet wakker van liggen, het brengt niet veel op.

    De manier waarop en de redenen waarom deze middelen niet meer standaard worden vergoed deugen niet, maar eigenlijk vind ik het effect niet zo slecht. Deze middelen werden mijns inziens te makkelijk voorgeschreven, en hebben nogal wat bijwerkingen.

    Voor slaapmiddelen het zelfde laken een pak: De “pammetjes”, zoals valium, seresta, temesta, ook wel de benzodiazepinen, kosten zo’n 5 tot 10 oirocent per stuk. Deze werden vaak veel te lang gebruikt zonder enige controle op het effect. Na een dag of tien werkt dat spul in 99% van de situaties niet meer.
    Om dan zomaar de hele boel weg te donderen uit het pakket slaat nergens op, maar het heeft artsen wel gedwongen om niet meer automatisch een zogenaamd “iter” mee te geven ( herhaalrecept), zonder verder nog te kijken naar de oorzaken van de angst of het niet goed kunnen slapen.

    Een goede site van de ( bij) werkingen van deze middelen is deze:

    http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/

  4. Mensen, de maagzuurremmers, slaapmiddelen etc. zijn nog zelf te betalen. Hoe denken jullie over medicatie als Humira en Remicade welke gebruikt worden als de standaard medicatie niet meer werkt. Deze worden voor alle aandoening (Reumatoide artritis, Bechterew, Crohn, Colitis Ulcerosa, Spondylitis ankylosans, Arthritis psoraitica, Psoriasis, Sarcoïdose etc.) vanaf januari 2012 niet meer vergoed. Als je geluk hebt kun je het vergoed krijgen door je specialist (ziekenhuis budget) á €2700 per maand. Als je pech hebt kun je dit dus echt niet zelf betalen. Het gevolg is dat je weer de klachten krijgt en soms de nodige operaties en ziekenhuisopnames moet ondergaan, alsof dit goedkoper zou zijn. Tevens kun je vaak met deze medicatie blijven werken, zonder zit je aan de uitkering. Minister Edith Schippers is van plan ook andere dure medicatie op deze manier te bezuinigen. Door deze bezuinigingen zullen vele chronisch zieken sneller sterven. Een onmenselijke manier om te bezuinigen.
    Zie voor meer info http://www.sociaalnederland.info , de moeite waard om te bekijken.

  5. `k Had er vorig jaar ook nogal last van, reflux heet dat geloof ik, maar ben anders gaan eten. Veel groentenmix, en geen vettige dingen meer als spekjes, worst kaas. Plus veel langer kauwen: weg maagzuur, nooit meer Rennies. Scheelt ook een paar kilo, zo eten. 🙂

  6. @4: Socned:

    Ja, dit zijn akelige dingen, het gaat hier om mensenlevens. Die lui in den Haag weten echt helemaal niets van de praktijk af, en een mensenleven wordt nog slechts in termen als “kostda ? “uitgedrukt.
    Sterkte met al die ellende.

  7. “Door deze bezuinigingen zullen vele chronisch zieken sneller sterven. Een onmenselijke manier om te bezuinigen.’

    Mijn idee is dat dit belijd zeer bewust wordt uitgevoerd mede door mensen die begrip alleen over schadeverzekeringen hebben. Schadeposten moeten weg. Geen uitbetaling.

    Ze hebben niets met de mensen of iets wat menselijk is.

Reacties zijn gesloten.