Utopie of realisme?

Kijk ik van de week even naar Terzake op Canvas TV, komt daar een Spaanse gemeente voorbij die dé oplossing heeft voor het verderfelijke kapitalistische systeem waarin wij leven.
De Spaanse gemeente Marinaleda heeft dé oplossing voor alle ellende.
De burgemeester is van het type Che Guevara. Heeft de pest aan kapitalisme en neoliberalisme en dat al dertig jaar. Op zijn achttiende werd Juan Manuel Sánchez Gordillo burgemeester van Marinaleda en dat is hij tot op de dag van vandaag nog.

In Marinaleda woon je voor € 15,- in de maand onder de Spaanse zon, je moet het wel even zelf je huis bouwen maar de materialen om te bouwen worden verstrekt door de gemeente, gratis en voor niets! Geen speculatie op grondprijzen en geen banken, die laatsten komen er niet in en die eersten al helemaal niet.

Het hele verhaal klinkt natuurlijk bekend; pik het land in van de aristocraten en verdeel het onder de mensen die daar weer hun gewassen op verbouwen. Het is weer eens iets anders dan de boel plat asfalteren, nietwaar?
Waar gaat dit over denkt u? Kijk zelf even naar de aflevering van Terzake: HIER.

Is dit nu de oplossing? Is het een utopie waarin die mensen leven? Een beetje wel natuurlijk. Men betrekt de materialen wel bij de bedrijven waar men zo de pest aan heeft. Aan de andere kant niet, want richten we zo de wereld in, dan gaat het een stuk beter volgens mij.
Helaas heeft de geschiedenis ons geleerd dat wij hier als mens niet mee om kunnen gaan.

Tot slot even een strakke quote van Gordillo:

They all thought that the market was God, who made everything work with his invisible hand. Before, it was a mortal sin to talk about the government having a role in the economy. Now, we see we have to put the economy at the service of man.

Mocht u zich ’s avonds vervelen als er niets op TV is, kijk dan eens naar Terzake. Informatief en een goed alternatief voor Beau ‘het ligt niet aan mij’ van Erven Dorens.
Eigenlijk best jammer dat die afvallige Belgen zich in 1830 zo nodig moesten afscheiden want ze maken uitstekende TV.

3 gedachten over “Utopie of realisme?”

  1. Bedankt Dirk, nu heb ik het even druk maar in het weekend bij gelegenheid ga ik het zeker bekijken. 😉

Reacties zijn gesloten.