Tussenformatie; net nu de democratie echt werkt?

Zowel Roger van Boxtel (D66) (heette die man trouwens niet ooit Rogier van Boxtel?) als Hans Wiegel (VVD) vinden een tussenformatie  gewenst vanwege het gebrek aan een structurele meerderheid in de Eerste Kamer van het huidige kabinet.

Volgens Van Boxtel moeten er wel ministersposten beschikbaar komen voor de aan te schuiven partijen. U kunt nu alvast uw mening geven wie er  als eerste in aanmerking komen om op te hoepelen. Of misschien moeten we dáár eens een referendum over houden. Volgens Hans Wiegel zou het voor de hand liggen om het CDA en D66 te vragen, omdat er dan sprake zou zijn van een evenwichtige politieke spreiding, moehahahaha. Je blijft lachen met die man. Een centrum-(rechtse?) partij (de PvdA) met drie rechtse partijen vindt hij een evenwichtige spreiding. Die heeft duidelijk nog het politieke spectrum van 1980 voor ogen. Waarom wordt die man eigenlijk nog om zijn mening gevraagd?

Ik vind het zelf wel leuk, deze situatie, waarbij er geen sprake is van een regering die als een blind  paard het regeerakkoord erdoor kan rammen. Is dat niet echte democratie?

Nou ja, als er een tussenformatie komt kan Mark Rutte tenminste wél weer opgelucht ademhalen, want dan heeft hij een legitieme reden om een radiostilte tot aan de zomervakantie te handhaven.

7 gedachten over “Tussenformatie; net nu de democratie echt werkt?”

 1. Hopla: de volgende rad voor ogen wordt gedraaid.

  We hebben de verkiezingen achter de rug en die hebben de politieke landschap wettelijk gevormd. Wie dat wil veranderen spreekt over nieuwe verkiezingen.

 2. Keira stelt een terechte vraag, in dit geval over Wiegel:

  “Waarom wordt die man eigenlijk nog om zijn mening gevraagd?”

  Beste Keira, dit heeft iets met de algemeen functionering van ons land te maken. Ik zal je het aan de hand van het voorbeeld van mijn eigen vereniging gaan uitleggen.

  In onze vereniging hebben we een vaste kern van “ons-kent-ons” mensen die over alles beslissen. De rest is als figuranten aanwezig. Net als in de huidige politiek.

  Zodra over een kwestie naar een mening gevraagd wordt, gaat men eentje van eigen kring voor die mening opvragen. De rest mag best wel een mening hebben maar daar wordt zeker niet naar geluisterd. Tenslotte telt alleen de mening van een der eigen kring “ons-kent-ons”. Dit is de werkwijze.

  Daarom wordt steeds Wiegel om zijn mening gevraagd.

 3. @2 Hahahahaha, Nexus, dit stuk is van Laurent 😆 Maar inderdaad heb ik die vraag ook al eens gesteld 🙂

  Maar Laurent, die titel, dat was precies wat ik ook dacht! Hebben we een democratie en die moet dan maar weer weg. Ze moeten zeker te hard werken? Hebben liever van die ‘Heil …” roepers.

 4. @3, dank je. Je weet wel – wat aan het hart ligt….. 🙂

  Mijn excuses aan Laurent want mijn bijdragen zijn eigenlijk als antwoord op zijn schrijven bedoeld. Ik hoop dat hij mij niet kwalijk neemt.

 5. Wiegel VVD, maar ook van v Boxtel D66 en nog veel meer van dit soort oud roest met witte boorden: ik zou zeggen weg ermee

  De samenleving heeft kiezersbedrog bij de laatste verkiezingen van Rutte en Samson echt wel in de picture!

  Een tussen formatie om dit bedrog te camoufleren?

  Dit kabinet moet zsm omvallen.
  Nieuwe verkiezingen inclusief een referendum over Europa en het immigratie- en integratie beleid.
  Alleen hiermee komt NL versterkt uit de problemen.

  LEOS

Reacties zijn gesloten.