Turkse leger verovert Afrin op YPG

Het Turkse leger en eenheden van de Free Syrian Army (FSA) zeggen Afrin veroverd te hebben op de Koerdische militie YPG. Het bericht is inmiddels bevestigd door een commandant van de YPG. Inmiddels wappert de Turkse vlag boven het gemeentehuis van Afrin.


Volgens Erdoğan zijn bij de strijd om de stad 3600 leden van de Koerdische militie ‘geneutraliseerd’. Aangezien de YPG volgens neutrale waarnemers over niet meer dan 30.000 strijders beschikt, lijkt dat nogal onwaarschijnlijk. Beide partijen zijn niet vies van een flinke dosis goedkope propaganda.

Mij lijkt het een verstandig besluit van de YPG zich terug te trekken uit Afrin. Een militaire nederlaag was niet te voorkomen en een belegering zou uitgelopen zijn op de verwoesting van de stad en een slachting onder de burgerbevolking. Live to fight another day.

De vraag is natuurlijk of Turkije zich tevreden zal stellen met de verovering van Afrin. Het gonsde de afgelopen week van de geruchten dat Turkije en de VS tot overeenstemming zouden zijn gekomen over de toekomst van de stad Manbij, ten oosten van Afrin. Momenteel is Manbij in handen van de YPG, maar de VS zouden bereid zijn samen met Turkije het beheer van de stad over te nemen. Indien dat gerucht juist is, volgt op de militaire nederlaag in Afrin ook nog eens een politieke nederlaag in Manbij.

Bron: Al Jazeera