Turkije misbruikt aanslag ISIS

Turkije heeft van de aanslag op de socialistische jongerenorganisatie SGDF gebruik gemaakt om de aanval te openen op linkse en Koerdische organisaties.  De Turkse politie heeft gisteren 251 mensen gearresteerd die verdacht worden van “terroristische activiteiten”.  Het zou gaan om mensen die betrokken zijn bij de Koerdische verzetsorganisatie PKK, de marxistisch-leninistische DHKP/C en ISIS.  Daarbij zou tenminste één lid van DHKP/C om het leven gekomen zijn.

200px-Partiya_Yekîtiya_Demokrat_(logo)Schrijver dezes koestert geen greintje sympathie voor de dogmatische stalinisten van de DHKP/C, maar het blijft merkwaardig dat deze organisatie na een aanslag op linkse mensen door de Turkse staat tot doelwit  gekozen wordt. Over de PKK als doelwit zwijgen we dan maar helemaal.  De PKK is gelieerd aan de PYD en haar gewapende tak, de YPG. De YPG verdreef in 2012 de troepen van Assad uit de Syrische stad Kobane. Vorig jaar probeerde ISIS Kobane in te nemen. Pas na een bloedige strijd konden de troepen van ISIS uit de stad verdreven worden. De YPG heeft de regio nu goeddeels onder controle, al blijft ISIS een bedreiging vormen.

260px-Coalition_Airstrike_on_ISIL_position_in_Kobane
Beelden van een luchtaanval op de stellingen van ISIS tijdens de slag om Kobane

De facto functioneert  Rojava, de regio waarvan Kobane de hoofdstad is, nu als een zelfstandige staat onder controle van de YPG. Voor Turkije is een Koerdische staat aan haar grenzen een nachtmerrie. De houding van Turkije tegenover ISIS is altijd ambivalent geweest. In haar strijd met Iran om de beheersing van de regio heeft Turkije lange tijd de andere kant opgekeken  bij de activiteiten van jihadistische organisaties als ISIS.  In de perceptie van de Turkse regering vormen de Koerden een veel grotere bedreiging dan de jihadisten.

De PYK en de YPG kunnen op veel sympathie rekenen, met name onder links. De beweging is in naam Koerdisch, maar heeft veel Arabische leden.  Ook hebben nogal wat christenen zich bij de YPG aangesloten, wat niet verbazend mag heten in een regio die in toenemende mate vijandig tegenover hen staat. Daarnaast is de PYK in Rojava bezig met een fascinerend democratisch experiment.  Links, (basis)democratisch en niet-sectarisch, what’s not to like? We hoeven Graeber’s kritiekloze adoratie niet te onderschrijven om vast te stellen dat in Rojava een experiment plaatsvindt dat onze steun verdient. Steun tegen zowel de fascistische jihadisten van ISIS als tegen de machinaties van de Turkse staat.

1 gedachte over “Turkije misbruikt aanslag ISIS”

  1. Pingback: Turkije bombardeert Koerdische stellingen bij Kobane | Krapuul

Reacties zijn gesloten.