Tuitjenhorn nummer zoveel en nog niets duidelijk

Het programma Nieuwsuur ging er verder op in. Vooral het feit dat ze durfden uit te zenden dat ook andere artsen soms moeten handelen zoals huisarts Tromp deed beviel me. Zelfs 80% van de artsen doet dat. Bij een patiënt die ligt te stikken bijvoorbeeld heb je inderdaad geen tijd om anderen te raadplegen. Een pief met mooi brilletje en pak van de Raad van Bestuur van het AMC (en ik denk tonnen salaris) kon op geen enkele vraag goed antwoorden. Veel verder dan: De dappere, respectabele co-assistent zal een zeer gerespecteerde collega worden kwam hij eigenlijk niet. Weet je wat? Kijk eventueel zelf, ik vind deze uitzending de moeite waard.

29 gedachten over “Tuitjenhorn nummer zoveel en nog niets duidelijk”

 1. @2: Jaap

  Eigenlijk moeten we dood, de zieken en iedereen die geld kost, maar lig je te stikken door kanker en ben je al aan het sterven dan mag je het niet meer.

  Hoe toch verder met dit land en de wereld? Ik weet het even echt niet meer, het wordt met de dag een geschiftere boel.

 2. Met een geschiedenis verwacht je dat er terughoudendheid is.
  Een van de meest lugubere dingen die ik nu zie is dat in de pers koppen gebruikt wordt als dat de huisarts 100 x de dosis toegediend wordt. Waarmee de huisarts met alle andere opmerkingen van het AMC als omstreden weggezet wordt.
  Ik ben echt blij dat deze NOS uitzending de zaak anders belicht. Ook heb ik opgezocht wat nu de lethale dosis van morfine is dat is rond de 250 mg. De reguliere dosis wordt als 5mg omschreven. Dus zo’n 50 x keer een reguliere dosis wordt als dodelijk gezien. Met 100 x zit je er een factor 2 naast. Dan las ik ook dat de arts in een ander geval problemen had met de dosis.
  Blijft staan het overleg met de patient. Daar ga ik dan niet af op de verklaringen van de co-assistent, maar van de familie en advocaat. Ik krijg daar niet de indruk dat zij de handelswijze als „acuut gevaar voor de patiëntveiligheid” zoals het IGZ het omschrijft zagen.
  Ik ben nu benieuwd naar de beoordeling van andere artsen.

 3. Er werd gesproken over 1 gram, dus dan zou de toegestane dosis 10 mg moeten zijn. Ook bij de reguliere afsterfdosis – zoals dat in de gangbare praktijk gaat in ziekenhuizen – geeft iemand al zeer snel geen teken van leven meer, terwijl het overlijden nog wel minstens een etmaal kan duren. Ik zou niet weten waarom je dat proces niet zou mogen versnellen, als dat op zich geen enkel lijden veroorzaakt.

 4. @6:

  Sprakeloos Jaap…Inderdaad, straatjes zijn weer schoon…van het OM, AMC, de gerespecteerde aanstaande collega, de Inspectie et cetera…Misschien duikt er ook nog een plaatje op van een revolver? Valt je ook de manier op waarop de hele boel keurig na elkaar aan het verschijnen is? Steeds een tikkeltje erger?

  @7:

  Misschien maar eens wat schrijven over- de verschillen tussen- actieve en passieve euthanasie en palliatieve sedatie. En inderdaad, als ik lig te stikken dan graag niet dagen. Verder heb ik niets met de euthanasisten, maar dat weet je, daar reageerde jij ook al eerder op. ( zoek Dupuis op de site).

  Zelfs een scen-arts:

  http://knmg.artsennet.nl/Diensten/SCEN/Wat-doet-SCEN.htm

  Zet grote vraagtekens bij het verhaal op:

  http://medischcontact.artsennet.nl/actueel/nieuwsbericht-1/138235/huisarts-tuitjenhorn-gaf-overdosis-morfine.htm

  Maar kijk:” Naar aanleiding van de kwestie is een discussie op gang gekomen over euthanasie en palliatieve sedatie. Er gaan stemmen op om de mogelijkheden van huisartsen te verruimen.”

  Waar komen die stemmen vandaan??

  http://nos.nl/artikel/567129-huisarts-bekende-meer-zaken.html

 5. Ik beken: ik heb die hele kwestie niet gevolgd. Maar dat hoeft ook niet om toch te kunnen constateren dat er in de berichtgeving van de NRC althans iets volkomen fout is. Op de digitale editie van vandaag wordt tussen aanhalingstekens (dus ik neem aan dat er iemand of iets geciteerd wordt) een bewering gedaan in een vette kop over die huisarts en zijn handelen.
  Dat op zich is al een schande van de eerste orde: want die man kan zich tegen die bewering (ik kan het ook aantijging noemen) niet meer verdedigen. Hij is immers dood.
  Mijn indruk is in elk geval dat ik bij de NRC – net als wel inzake meer kwesties – niet hoef te zijn om me een goed beeld te kunnen vormen van wat er nou eigenlijk gebeurd is.
  Het is ook altijd wat met die sheeple-media in dit land en de sukkeltjes die zich o zo onterecht ‘journalist’ noemen: altijd óf hun baasjes (en dus fianciers) nablaten of (zoals hier)…laster bedrijven.

 6. Groot drama voor alle betrokkenen, de huisarts, zijn familie en de weduwe maar ook voor de co-assistent, zo vers uit de klas in de keiharde praktijk voor zo’n dilemma komen te staan. Zoiets zuig je niet uit je duim lijkt me en eenmaal gemeld gaat de achtbaan van start.

 7. Ik had de verklaring van de assistent nog niet gelezen en het Bevel van de IGZ.
  Wat de assistent beschrijft is eigenlijk niet te geloven. Maar ik kan niet aannemen dat het verzonnen is. De hele wetgeving is er op gericht om de handelswijze zoals die door de co-assistent is omschreven te voorkomen, dat een dokter eigengereid over leven en dood beschikt.
  Ik heb mijn eigen ervaring rond het overlijden in mijn eigen leven en deze maakt dat ik huisartsen niet heilig verklaar.
  Ik verwacht flak, so be it.

 8. De dood van de huisarts is een directe (moreel-etisch gemotiveerd) aanklacht tegen de buitensporig politionele optreden van IGZ, de OM, AMC met al zijn egotrippende hoogleraren die nu plotseling zodra deze kwestie aanzwengelt – niet aanwezig geven.

  Omdat wat de huisarts heeft gedaan, heeft hij naar zijn eer en geweten, inclusief langdurige praktijk in de medische wereld gedaan. Getuige de reacties van de echtgenote van het overledene, die zelf boos op de OM en de beul van IGZ die de aangifte gedaan heeft. De rest zijn onverantwoordelijk egotrippers.

  Over de co-assistent hoeven we niet te hebben want vanaf het moment dat hij op een piëdestal door zijn studie-begeleider wordt geplaatst en tevens met alle macht, kracht en gebruik van alle instanties wordt de huisarts het modder in gedrukt.
  …En we hebben nog altijd erg veel modder in Nederland, voor elke gelegenheid.

  Vervolgens wordt een persoon (jurist of manager of gewoon de gebruikelijke PR-persoon) van AMC naar de studio gestuurd om de kleertjes van AMC betrokken personeel in gebruikelijk nietszeggende PR-stijl schoon te wassen en de betrokken personen van AMC van hun normoverschrijdend gedrag vrij te pleiten.

  Wat ik uit dit interview kan opmaken is dat de neoliberalen met Schippers voorop, is het gelukt na hun putsch in de gezondheidszorg een enorm monster te creëren die blijkbaar nu lukt ook om huisartsen die sinds jaar en dag mensen in hun lijden bijstaan tot zelfmoord te dwingen.
  Puur machtspel zonder enige aandacht voor het lieden van de zieke burgers.

  In onze gebruikelijke polderstijl moddergooien maken ze nu van huisarts Tromp direct een moordenaar, zonder wederhoor.
  Totalitaire metoden die onder de neoliberalen overal te vinden zijn.

  IGZ had geen tijd wederhoor voor de aanklacht bij de huisarts met lange praktijk toe te passen(!), maar zijn nu als de kippen bij om onderdelen van het (buitensporige, zonder enige reden enorm opgeblazen) OM verhoor van de huisarts onder hun eigen redactie(!) te publiceren.
  Selectief gebruik van privacy regels, nog erger – uit de positie van volle macht, zonder enig wederhoor.
  Ik vraag me af of een aangifte tegen de werkwijze van IGZ goed op zijn plaats zijn. Ze mogen geen Gestapo-voorrechten hebben binnen een democratisch stelsel.

  Nadat de studie-begeleider van de co-assistente en de rest van het AMC personeel geen wederhoor bij de huisarts voorafgaand aan hun onomkeerbare stappen hebben toegepast, in de roes door eigen ultieme gelijk en macht, vormt dit voor mij de inhoudelijke grond en op basis van gezond verstand ten zeerste aan hun beoordeling, respectievelijk de integriteit van de co-assitent te gaan twijfelen.

  Het is zeer verdacht in dezen dat nog voordat een degelijke toetsing bij een rechter naar de letter van de wet heeft mogen plaats vinden, hebben deze partijen uiteraard op eigen voetje besloten dat ze “integer” zijn, de huisarts moordenaar gemaakt, terwijl alle feiten duiden erop dat door de studiebegeleider van de co-assistent, de rest van de Ivoren torentjes inwoners te AMC, de IGZ, OM uiterst buitensporig gedrag is vertoont ten opzichte van de huisarts, inclusief hem met alle mogelijke middelen proberen te criminaliseren, wat metertijd tot enorme druk op deze huisarts heeft geleid wat op zijn beurt resulteerde in zijn zelfmoord naar aanleiding van de normoverschrijdend gedrag en onnodig opblazen van deze kwestie door bovengenoemde instanties.

  Eigenlijk zou men nu de Neoliberale Poenzorg, die vooral rond het poen draait en niet rond de zieke mensen, onder de loep moeten nemen.

 9. De back-bone van de neoliberale poenzorg bestaat uit het creëren van een geweldige machtcenter binnen de neoliberale structuren van deze “zorg” omwille van geweldige totalitaire praktijken ten opzichte van de medische behandelaren die de werkende zwarte pietjes onder deze systeem moeten worden.

  Men zou ook in dezen de relatie tussen NZA, IGZ en Ministerie onder de loep moeten nemen.
  Er is ook veel meer – maar dat komt later aan bod.

 10. Nexus, als dat zo zou zijn zou deze machine full time moeten draaien want palliatieve sedatie, morfine en dormicum toedienen is aan de orde van de dag en talloze huisartsen gaan regelmatig langs het randje van de wet, zoals je ziet in het filmpje heeft deze huisarts in 35 jaar nog nooit bezoek van het IGZ gehad en ook morfine in zijn bezit.
  De optie dat deze huisarts de wettelijke norm heeft overschreden is ondanks alle bombarie gewoon heel reëel. Straatjes schoonvegen is core business in de hiërarchische zorgwereld, niet vreemd dat dat gebeurt.

 11. Ik ga overigens wel uit van de beste bedoelingen van Dr. Tromp, neem aan dat hij anders niet zijn coassistent hiermee in vertrouwen had genomen.

 12. Het is een aanklacht tegen alles wat er in dit land gebeurt door mensen en politieke partijen die de “vrije”markt hebben omarmd.

  Wat er precies gebeurde zullen we nooit weten, want wederhoor kan niet meer.

  Ik geloof het OM, AMC en de Inspectie noch de assistent “op hun blauwe ogen”, ze kunnen immers schrijven en verklaren wat ze willen. Het zal de eerste keer niet zijn dat De Werkelijkheid van een gebeurtenis wordt omgesmeed naar DE Waarheid van een instantie of persoon, en dat laatste is iets heel anders.

  Regelgeving lijkt ons te beschermen, maar zoals alles 180 graden aan het kantelen is de laatste tijd, gaan regels zich tégen het belang van mensen keren en krijg je dit soort waanzin, anders kan ik het niet noemen. Vrede en Vrijheid, daar is vertrouwen voor nodig. Dat laatste is helaas ver te zoeken op alle gebieden en in alle situaties.

  Eigenlijk zie ik veel overeenkomsten met de mishandelingen van vluchtelingen in dit land en de blabla die we erover te horen krijgen. De werkelijkheid valt niet meer te ontrafelen.

  Het niet volgen van de regels, hoe onzinnig vaak ook, leidt tot de meest bizarre toestanden. Sommige zaken kan je nu eenmaal beter maar niet op papier vastleggen.
  De regelzucht heeft onder andere te maken met het feit dat de maatschappij bang is de greep op de gebeurtenissen kwijt te raken. Maar het gevolg is juist chaos. Op alle gebieden.

 13. @14,@15,@16, wat tegen deze gerespecteerde arts gebruikt is, is de politionele macht van de huidige controlerende “zorg”instanties van de staat en de politionele machine van de Nederlandse staat. bAllemaal in de directe richtlijn van de neoliberale corporatieve putsch in de gezondheidszorg.

  Ik heb eerder geschreven dat de begeleider van de co-assistent, IGZ, de recherche hebben buitenproportionele middelen gebruikt jegens deze arts door hem automatisch voorafgaand aan het onderzoek op non-actief te plaatsen, gedwongen door uiterste kretologie dat de medische bovenwereld als methode tegen deze huisarts aangenomen heeft.
  Inclusief het postuum helemaal zwartmaken dat met geen enkele Morele of Ethische norm goed te praten is.

 14. Het is veel erger – er is een grove, buitensporige fout in dit geval gemaakt dat op basis van de traditionele verklikken cultuur dat Nederland kent (we hebben blijkbaar niets van het Anne Frank verhaal door jaren geleerd) zijn de begeleider van de co-assistent binnen AMC, de rest van het toezicht houdende personeel hoogleraren, IGZ, de recherche ENKEL op een melding van de co-assitent ingegaan zonder nader te onderzoeken welke alternatieven zouden zijn, bewezen antecedenten en niet dus de gebruikelijk losse praatjes dat iedereen loopt te vertellen.

  Puur framen van deze man en tevens alle politionele geweld tegen deze arts gebruiken.

 15. Kijkt u zelf naar de logica van het verhaal dat IGZ u doet lekker vertellen: er is een co-assistent in opleiding bij een huisarts voor stage geplaatst. Het is dus niet andersom – het is niet zo dat in de praktijk de huisarts moet iets van de co-assitent gaan leren. De stage plek om ervaring op te bouwen is voor de co-assistent bij deze huisarts.

  Vervolgens gaat men bij de recherche, derhalve direct ook door IGZ overgenomen in deze politionele actie en de rest van de hoge medische kasten van AMC men ENKEL op een ENKELE melding van een co-assitent.

  De co-assistent zou verklaard hebben dat de patiënt stabiel was. De co-asistent in opleiding bij deze huisarts heeft dit tegen de recherche verklaard en de lot van de huisarts in de ogen van IGZ en de recherche bezegelt.

  Waarom houdt geen enkele instantie rekening met de ervaring, langdurige praktijk en derhalve enorme beoordelingspotentieel van de huisarts in dergelijke patiënten gevallen?

  Gemakshalve herhalen alle partijen enkel de melding van een co-assistent in opleiding. Is dit normaal te noemen?

  Let op het volgende: de AMC meldt dat deze patient terminaal was. Hij is door de ziekenhuis uitegspuugd omdat hij er metertijd zou gaan sterven. Niemenad kon zeggen precies op welke moment maar die man was in agonie. Op het weg naar het eindstreep en daarom had hij morfine nodig. En in de finale fase is dit steeds meer en meer nodig. De mans is stervende met enorme pijn.

  Deze arts was een meelevend mens omringd door de medische stand die mensen als onderdeel van een neoliberale winstmethode beschouwen. Geen gevoelens, geen empathie.

  Zoals de Minister met haar meute ambtenaren en de ivoren torentjes bezitters van de AMC hebben gevraagd – iedereen die daarvan afwijkt moet hard gestraft worden.

  De neoliberalen kennen maar enkel een methode naar de winst – straffen,straffen, straffen. Gen medeleven en empathie met mensen.

  Winst!

 16. Sorry Nexus, het is maar een detail, maar welke arts dient iemand een dodeljke injectie toe en gaat dan daarna doodleuk nog even ergens anders een visite afleggen?

 17. De huisarts had gezegd: “wat ben je slecht aan toe” – dit tegen de mening van een assistent -in-opleiding die vond dat de patiënt “stabiel”was.

  Vervolgens op geen enkel niveau wederhoor toegepast omdat met in de ivoren torentjes zeer hoog verheven boven het rest zit.

  gestapo wist meteen dat ze moesten straffen en hebben de “man de bijl” ingehuurd om paar haartjes af te halen. Wat denkt u dat een man met een bijl gebruikelijk doet als hij paar haartjes eraf halen moet?

  Dit is alles bij elkaar genomen enorm buiten elke proporties opgeblazen zaak met doel deze arts te doen criminaliseren die tevens deze gerespecteerde arts zodanig onder druk gezet heeft dat dit in zijn zelfmoord geresulteerd heeft.

  Doch is het een prachtig beeld van de huidige sfeer in de neoliberale poenzorg.
  Geen empathie – het gaat vooral om het poen!

 18. Nexus, als het alleen maar om de winst zou draaien zou het logischer zijn dat ze deze vlotte methode van euthanaseren zouden toejuichen, scheelt weer een hoop zorg.
  Idd het politieoptreden roept vraagtekens op maar
  moeten we niet juist blij zijn dat er nog enige zorgvuldigheid wordt betracht en dat een coassistent met zijn geweten worstelt?
  Een coassistent mag dan wel nieuw zijn maar ziet wel dat theorie en praktijk uit elkaar zijn gegroeid.

  Ik geloof dat we deze discussie hier wel eens eerder hebben gehad, over het gevaar van de wat al te enthousiaste euthanaseerders.

 19. @20 de patient is waarschijnlijk in diepe slaap gevallen en daar had hij rust nodig. Misschien in plaats met mij te bespreken, moet je zijn echtgenote vragen wat ze ervan vindt?

  Lijkt me de juiste methode.

  Nader gekeken zou ik willen weten waar ligt het grens aan de dosis voor deze soort gevallen – gewoon door deze alles wetende en alle procedures volgende verklikkers van AMC op papier vast gezet , zodat elke huisarts zou weten in vergelijkbare situaties waar is hij aan toe.

 20. @23: en anderen:

  In dit soort situaties kun je nooit regels opstellen. Iedere regel zal weer overtreden worden simpelweg omdat ieder mens anders is, zo ook de ziekte, medicatie en dergelijke. De problemen beginnen vaak met regelgeving daar waar er niets te reguleren valt. Een schijnzekerheid.

  Wat medischer: iemand die een fentanylpleister heeft van 300 mg/24 uur moet een een veel hogere dosis morfine krijgen om nog verergering van pijn of benauwdheid te kunnen stillen.

 21. @23 – http://www.ik-leef.nl/sterven/palliatieve-sedatie/

  Nexus op deze site kun je veel info over dit onderwerp vinden. Zoals je ziet er zit een wereld van verschil tussen een abstinerend beleid en actieve euthanasie.

  Ik heb ook mensen met veel pijn en angst gezien, die zijn heel rustig en pijnloos geholpen door de huisarts met een bepaalde dosering dormicum en morfine, niet uit oogpunt om ze te laten sterven, maar om de laatste fase zo comfortabel mogelijk te maken.

 22. Als er één ding is wat door deze pijnlijke kwestie is blootgelegd is het wel downplayen van de AWBZ zorg door de politiek van kamerlid tot wethouder.

  Iedereen kan zien dat deze thuiszorg, die nu nog gefinancierd wordt vanuit de AWBZ, hoog complex is en dat de politiek met het “eigen netwerkje van familie en vrienden en de informatieve keukentafelgesprekjes” leuterpraatje de plank volledig misslaat.

 23. @25 en @26, heb je zeker een duidelijk punt.

  Mijns inziens heeft deze huisarts de protocol opzij laten liggen, doch de methode die op hem toegepast is zonder enige wederhoor en vooral ingaan op een enkel melding van een co-assitent is maar op een manier te noemen – de Gestapo methode.

  Blijkbaar is deze methode nu de officiële protocol van IGZ en Ministerie van Volksgezondheid.

 24. De protocollen zijn belangrijk als leidraad.

  Wat in de praktijk gebeurd is dat deze protocollen worden als terreur middel tegen de medische beroepen gebruikt.

  Uit dit geval zien we dat elke afwijking ervan leidt tot Gestapo maatregelen.

  Deze totalitaire werkwijze van de elite in de medische ivoren torentjes was tot voor kort geleden ondenkbaar. Nu is het de realiteit van de Gezondheidszorg geworden.

 25. Doch is er nog iets wat deze huidige neoliberale gezondheidszorg zeer opmerkelijk maakt. Hij is op een bijzondere principe gestoeld die onze cultuur helemaal doordringt.

  Omwille van het winst oftewel bezuinigingen wat op hetzelfde neerkomt voor de grote financiële (verzekeringen) spelers die hiermee hun kassen enorm zijn aan het spekken is de Nederlandse zorg zuiver op het principe van Discriminatie gestoeld.

  U weet nog dat Cameroen Engeland de mensen rechten wou opzeggen. U weet dat VVD/PVV altijd artikel 1 van de Grondwet willen afschaffen omdat – waar heb je mensen rechten voor nodig in een totalitaire financiële systeem?

  Nu zijn we onze neoliberale op winst beluste gidsland sinds 2-3 jaren op idee gekomen om een zeer winstgevend (for the happy few) gezondheidszorg te ontwikkelen die zuiver op het principe van Discriminatie werkt om de nodige winsten voor verzekeraars en investeerders mogelijk te maken.

  Briljant!

  Het wordt later vervolgd.

Reacties zijn gesloten.