Trump wil “defensiebudget” met $54 miljard verhogen

Trump wil het oorlogsbudget defensiebudget van de Verenigde Staten  met $54 miljard verhogen. Ter vergelijking: het totale defensiebudget van Rusland bedraagt volgens het International Institute of Strategic Studies (IISS) ongeveer $68 miljard dollar.

Trump wil het benodigde geld – geheel in stijl – weghalen bij onderwijs, milieu, wetenschap en armoedebestrijding. Medicare (ziektekostenverzekering voor 65plussers) en Social Security (oudedagsvoorziening en invaliditeitsuitkering) wil hij volgens perswoordvoerder Sean Spicer conform zijn verkiezingsbelofte ontzien. Een definitief besluit over beide bovengenoemde voorzieningen wordt pas eind dit jaar genomen, maar algemeen wordt verwacht dat Trump zich aan zijn verkiezingsbelofte zal houden.

Trump stevent met dit voornemen af op een confrontatie met Republikeinse ideologen als Paul Ryan, die juist flink willen snijden in Medicare, Social Security en Medicaid. Trump – een economische populist – is van mening dat de Republikeinen zichzelf met een dergelijk impopulair programma in de vingers snijden. Tijdens de campagne schreef hij de nederlaag van de Republikeinen tijdens de verkiezingen van 2012 toe aan het voornemen te bezuinigen op deze buitengewoon populaire voorzieningen.