Trump presenteert sociaal-economisch programma

Trump heeft gisteren zijn sociaal-economische programma gepresenteerd. Dat gebeurde met een rammelende en onsamenhangende speech, waaruit niet goed wijs te worden was. Inmiddels is het plan echter ook terug te vinden op de site van The Donald. Het is een merkwaardig produkt, dat waarschijnlijk nóch de neocons, nóch de witte arbeidersklasse waarop Trump zijn hoop gevestigd heeft bijzonder aan zal spreken.

Centraal staat een belastinghervorming die vooral voordelig uitpakt voor de hoogste inkomens en voor grote bedrijven. Trump wil drie belastingschijven introduceren van respectievelijk 33, 25 en 12 procent. De hoogste belastingschijf in de VS is momenteel 39,6%, wat betekent dat Trump van plan is zichzelf en zijn rijke vriendjes een flink belastingcadeau te geven.

Donald_Trump_August_19,_2015_(cropped)
Foto: Wikipedia

Ook wil Trump de erfbelasting volledig laten verdwijnen. Hij doet net alsof hij daarmee de modale belastingbetaler een grote dienst bewijst, maar dat is gelul: er wordt pas belasting geheven op erfenissen vanaf $5,4 miljoen. Geen arbeider die wat aan dit voornemen heeft: het komt niet eens ten goede aan de 1%, maar uitsluitend aan de 0,2%.

Het zal niemand verbazen dat Trump grote bedrijven ook een cadeautje wil geven: de vennootschapsbelasting gaat in Trump’s plannen omlaag van 35% naar 15%. Dat wordt gerechtvaardigd met de aloude riedel dat lage lasten banen opleveren, iets wat door de feiten niet ondersteund wordt. Oh ja: milieuregels gaan er ook aan. Global warming is volgens Donald een chinese hoax. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gezeik over milieu en regulering.

Neoconservatieven zullen van het bovenstaande niet echt wakker liggen, maar zijn aanval op handelsovereenkomsten als TTIP en TPP zal hem in die kringen niet in dank worden afgenomen. Als het aan Trump ligt verdwijnen al die vrijhandelsverdragen in de virtuele prullenbak. Bovendien is Trump de Chinezen spuugzat:

At the center of my plan is trade enforcement with China. This alone could return millions of jobs into our economy.

China is responsible for nearly half of our entire trade deficit. They break the rules in every way imaginable. China engages in illegal export subsidies, prohibited currency manipulation, and rampant theft of intellectual property. They also have no real environmental or labor protections, further undercutting American workers.

Just enforcing intellectual property rules alone could save millions of American jobs. According to the U.S. International Trade Commission, improved protection of America’s intellectual property in China would produce more than 2 million more jobs right here in the United States.

Uiteraard zullen de Chinezen een dergelijke oorlogsverklaring niet onbeantwoord laten, wat betekent dat ons een ouderwetse handelsoorlog te wachten staat. God verhoede dat deze psychopaat ooit president wordt.

.

1 gedachte over “Trump presenteert sociaal-economisch programma”

  1. Pingback: Trumps economische visie legt een vinger op een zere plek | Krapuul

Reacties zijn gesloten.