Trump over ambassadeur Yovanovich: Take her out

Iedereen weet dat Donald Trump 24/7 liegt dat-ie barst. Dus geloofde er ook geen hond hem toen hij zei Lev Parnas – een van de assistenten van Rudy Guiliani in zijn Oekraïneproject – alleen ontmoet te hebben als hij toevallig eens samen met hem gefotografeerd was (wat trouwens op zichzelf ook al tientallen keren het geval blijkt te zijn geweest). Niettemin is het wel degelijk saillant als die leugen dan gewoonweg keihard als zodanig aangetoond kan worden. Lordy, there are tapes!

Die andere assistent van Giuliani, Igor Fruman, heeft namelijk opnamen gemaakt van gesprekken tijdens een etentje met o.a. Trump en Parnas (Waarom, vraag je je af? Was dat een of andere mafia-achtige verzekeringspolis voor zichzelf?) waar men Trump tegen iemand kan horen zeggen dat toenmalig ambassadeur Marie Yovanovich ontslagen moet worden. Dit nadat Lev Parnas hem gemeld had dat Yovanovich aan mensen rondverteld zou hebben dat Trump impeached zou gaan worden:

“Get rid of her!” a voice appearing to belong to Trump says on the recording, according to ABC News, which on Friday first reported its existence.

“Get her out tomorrow. I don’t care. Get her out tomorrow. Take her out. OK? Do it.” (CNN)

De opname kan hier gehoord worden op 1.28. De opname is inmiddels in het bezit van het congres.

Die laatste formulering, “Take her out”, klinkt als regelrechte gangstertaal. Het zal misschien niet als fysieke actie bedoeld zijn, maar van de andere kant werd Yovanovich op zeker moment telefonisch wèl verteld dat ze het land stante pede moest verlaten vanwege ‘security reasons’. En dan is daar nog steeds de kwestie van die textberichten van Robert Hyde, die erop leken te wijzen dat Yovanovich fysiek gevolgd en gemonitord werd. Het zijn toch een beetje veel erg rare dingen bij elkaar. Als het al geen daadwerkelijk fysieke dreiging voor Yovanovich betrof, is er op zijn minst sprake geweest van een intimidatiecampagne om haar zonder al teveel tegenstand het land uit te werken.

Geen Republikein die er een nacht minder om zal slapen overigens. Dit past allemaal perfect in hun plan om de Amerikaanse democratie definitief naar hun hand te zetten en dus feitelijk af te schaffen.