Trump hield inhoud gesprekken met Poetin verborgen voor eigen kabinet

In de schier eindeloze reeks berichten in de rubriek “Het Moet Niet Gekker Worden” over Donald Trump: de Washington Post bericht dat Trump niet alleen naar buiten toe, maar ook voor zijn eigen kabinetsleden en -medewerkers verborgen heeft gehouden wat hij bij diverse gelegenheden met Ruslands president Poetin heeft besproken. Als gevolg daarvan bestaat er geen enkele documentatie, ook geen geheime, van minstens vijf gesprekken die Trump met Poetin heeft gehad.

Als u nu denkt dat dat misschien normaal is, dat is het niet:

Former U.S. officials said that Trump’s behavior is at odds with the known practices of previous presidents, who have relied on senior aides to witness meetings and take comprehensive notes then shared with other officials and departments.

Trump’s secrecy surrounding Putin “is not only unusual by historical standards, it is outrageous,” said Strobe Talbott, a former deputy secretary of state now at the Brookings Institution, who participated in more than a dozen meetings between President Bill Clinton and then-Russian President Boris Yeltsin in the 1990s. “It handicaps the U.S. government — the experts and advisers and Cabinet officers who are there to serve [the president] — and it certainly gives Putin much more scope to manipulate Trump.” (Washington Post)

Specifiek heeft Trump in elk geval van één van die gesprekken, te Hamburg in 2017, de notities van de tolk ook in beslag genomen. De Democraten hebben later die tolk willen dagvaarden maar dat werd geblokkeerd door de Republikeinse meerderheid in de Intelligence Committee van het Huis van Afgevaardigden. Wat dat betreft is de Republikeinse Partij volledig medeplichtig aan alle dubieuze praktijken van Trump, want gedurende twee jaar hebben ze structureel elk nader onderzoek ernaar gesaboteerd door eenvoudigweg dagvaardingen en beslagleggingen op stukken te blokkeren.

Deze handelwijze van Trump past volledig in het patroon van de permanent liegende oplichter die hij is, die er alle belang bij heeft zijn handel en wandel verborgen te houden. Zo heeft de man ook nooit email gebruikt. Hij moet bij de introductie ervan al beseft hebben dat het moeilijk is te controleren waar dergelijke informatie allemaal terecht komt en dat dat niet iets is wat je wilt met duistere praktijken als de zijne. Verder schafte hij bij zijn aantreden in het Witte Huis gelijk het openbare karakter van het logboek af waarin bijgehouden werd wie er allemaal het Witte Huis in- en uitging (ook al omdat het Obama was die het openbaar had gemaakt natuurlijk). Ook bleef hij koppig zijn eigen telefoons gebruiken in plaats van de telefoons die via het schakelbord van het Witte Huis lopen, ongetwijfeld omdat hij bepaalde gesprekken buiten het officiële systeem om wilde voeren, denkende dat hij anders door zijn eigen veiligheidsdiensten afgeluisterd zou kunnen worden (alsof dat met zijn huis- tuin- en keukentelefoon niet zou kunnen, maar goed).

Maar 2019 wordt het zwaarste jaar ooit voor Donald Trump, nu de Democraten meerderheden hebben in alle betrokken onderzoekscommissies. Begin februari zal er een hoorzitting plaatsvinden met Michael Cohen, zijn voormalige persoonlijke ‘advocaat’, en dat is pas het begin. President worden was waarschijnlijk de stomste vergissing die Trump ooit gemaakt heeft, want een functie die slechter combineert met het verborgen houden van al je gangen is niet denkbaar.