Traangas en politiegeweld rond nieuwe Poolse begroting

wolnapolskaOmdat het dictatoriale Poolse PiS kliekje niet teveel door de gewone man op de vingers wil worden gekeken hebben ze het onzalige plan opgevat om perstoegang tot het Poolse parlement te beperken. Nog slechts vertegenwoordigers van 5 door de regering uitgezochte zenders mogen vanaf begin 2017 filmen in het parlement.

Een oppositielid hield, om zijn ongenoegen te laten blijken, een bord omhoog met daarop de tekst: “Vrije Media.” Daarop werd hem verdere deelname aan het debat over het budget ontzegd.

Echter: tijdens deze procedure bezetten ander oppositieleden het podium, met de bedoeling het hele proces stil te leggen totdat PiS akkoord zou gaan met meer vrijheid van media om het democratisch proces in Polen te volgen.

Hierop greep PiS naar een -volgens hun tegenstanders ongrondwettelijke- noodoplossing: ze verlieten de zitting, verzamelden zich in een achterzaaltje, en stemden daar. Hierbij weigerden ze om oppositieleden zelfs maar een stem te geven.

Toen woord hiervan het Comité ter bescherming van de Democratie bereikte, riep deze organisatie mensen op de straat op te gaan. Aan deze oproep werd massaal gehoor gegeven. Duizenden mensen blokkeerden de ingangen van het parlementsgebouw.

In eerste instantie besloot de politie niet in te grijpen. Toen de leider van de PiS echter besloot dat het tijd voor hem was om thuis met de kat onder de dekens te kruipen, veranderde dat abrupt: met veel geweld en gebruikmaking van traangas werden demonstranten aan de kant geveegd, zodat Vadertje Kaczyński met een brede grijns in veiligheid gebracht kon worden.

 

1 gedachte over “Traangas en politiegeweld rond nieuwe Poolse begroting”

  1. Pingback: Polen protesteert tegen inperking persvrijheid | Krapuul

Reacties zijn gesloten.