Totale kosten van Amerikaanse ‘War on Terror’: $ 5.900.000.000.000 – Is Amerika nu veiliger?

Politieke wetenschappers aan de Brown University, Rhode Island, hebben de kosten van de door de VS geleide ‘War on Terror’ berekend en komen uit op een schatting van 5,9 biljoen dollar, uitgegeven tussen 2001 en 2019.

De VS opereerde in 40% van alle landen op de wereld en leidde 65 aparte trainingsprogramma’s van de jungles van Columbia tot de jungles van Thailand. Washington zet op zoveel plaatsen troepen, trainers en adviseurs in, dat zelfs Amerikaanse verkozen volksvertegenwoordigers in het ongewisse zijn over hoe het leger wordt gebruikt, wat het doet en waar het actief is.

Al deze uitgaven aan monetaire en militaire middelen zouden de Amerikanen op zijn minst een behoorlijk niveau van beveiliging moeten bezorgen. Toch lijkt het tegendeel het geval. Uit onderzoek van het Charles Koch Institute uit 2017 bleek dat een meerderheid van Amerikanen (43 procent) en veteranen (41 procent) geloven dat het buitenlands beleid van de VS in de afgelopen twintig jaar het land minder veilig heeft gemaakt – een resultaat dat niet bepaald bevorderlijk is voor waar de VS beleidsmakers naar op zoek zijn.

Het Amerikaanse volk is niet helemaal gek als ze dit zo voelen. Er zijn harde gegevens die hun bezorgdheid ondersteunen. Het ‘Transnational Threats Project’ van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies keek uitgebreid naar het terrorisme-probleem gedurende vele decennia en ontdekte dat het aantal salafistisch/jihadistische strijders sinds 2001 met 270 procent is toegenomen. In 2018 opereerden er zevenenzestig jihadistische groepen over de hele wereld, een toename van 180 procent sinds 2001. Het aantal strijders kan nu opgelopen zijn tot 280.000, het hoogste in veertig jaar. En ironisch genoeg wonen veel van die strijders in landen (Irak, Afghanistan, Libië) waar de Verenigde Staten de afgelopen zeventien jaar zijn binnengevallen of hebben gebombardeerd.

Dit alles is des te schrijnender als je bedenkt dat met dit bedrag alle grote sociale problemen hadden kunnen worden opgelost waar de gewone mensen in het rijkste land van de wereld mee te kampen hebben.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het verdwijnen van $ 21 biljoen uit de boeken van het Pentagon over de laatste twee decennia.

Men moet niet onderschatten hoezeer het Amerikaanse volk genoeg heeft van de imperialistische interventies. Het zou me niet verbazen als dit een groot issue gaat worden in de komende presidentsverkiezingen.

(bron: The National Interest )