Titel ‘Koningin’ voor Maxima voorbarig

Afijn, Rutte nam eindelijk weer eens een besluit en gelijk was het alweer fout:

Premier Rutte heeft prinses Máxima te vroeg de koninginnetitel in het vooruitzicht gesteld. Hij had haar titulatuur eerst wettelijk moeten regelen. Dat zeggen enkele vooraanstaande juridische deskundigen vanmiddag in NRC Handelsblad.

Dit mag sinds 2002 namelijk pas na overleg met de Kamer besloten worden, en gebeurt niet meer automatisch zoals in de 19e eeuw het geval was, aldus de in het NRC aangehaalde deskundigen. Dus dat opzetje van Maxima – koninginnetitel in ruil voor vader Zorreguieta niet aanwezig bij kroning –  zou wel eens niet door kunnen gaan.

Rutte heeft weliswaar via de RVD laten weten dat het slechts een aanspreektitel betreft en we dus niet moeten zeuren, maar volgens hoogleraar Staatsrecht Wim Voemans is ook dat geen argument:

“Rutte heeft voor zijn beurt gesproken”, zegt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. “Een beslissing over de aanspreektitel van Máxima kan pas genomen worden na rijp beraad in het parlement.”

Kortom, ook hier blijkt Rutte weer eens zonneklaar de incompetente lichtgewicht te zijn die eigenlijk nergens genoeg vanaf weet om premier te kunnen zijn.

1 gedachte over “Titel ‘Koningin’ voor Maxima voorbarig”

Reacties zijn gesloten.