Dossier Sahar: alle gebeurtenissen op een rijtje!


Klimaat- (mijn eigenlijke bezigheid op Krapuul) en asielverhalen hebben iets erg gemeenschappelijks: tegenstanders hebben de neiging om iedere ongecontroleerde kruimel kamerbreed richting de media te flatsen. Ook in het verhaal rond de 14-jarige Sahar Hbrahim Gel wordt er op internet weer flink raakgekruimeld, dus een mooi moment om even het een en ander aan te harken. (Of te kruimelzuigen.)

.
Ongecontroleerde mediakruimels

In 2005/2006 zagen we dat bijvoorbeeld bij Taida Pasić, waar Telegraaf en Elsevier op een gegeven moment zelfs zo ver gingen door te koppen dat Taida voor 31 december staatsexamen in Kosovo had kunnen aanvragen, maar er in plaats daarvan bewust voor had gekozen de strijd met minister Verdonk voort te zetten. Behalve dat Verdonk toen nog helemaal niet in beeld was, had een tripje naar de site van het Ministerie van Onderwijs kunnen leren dat het staatsexamen alleen kan worden afgelegd op een Nederlandse ambassade of militaire basis (die daar niet zijn), niet is bedoeld voor personen die onlangs regulier onderwijs hebben gevolgd en binnen Europa alleen in Nederland kan worden afgelegd. Drie keer goed fout dus.

Rond Sahar viert de onzin eveneens alweer hoogtij: de familie zit hier illegaal en/of is uitgeprocedeerd, er zijn vijf (of zelfs meer) aanvragen gedaan die allemaal zijn afgewezen en het gezin heeft tientallen keren (of zelfs “oeverloos”) bezwaar, beroep en zelfs hoger beroep aangetekend.

.
Yep, allemaal onzin 😛

Om te beginnen: “bezwaar” bestaat helemaal niet in een asielprocedure. Na afwijzing moet je direct in beroep bij de rechter (en dus niet hoger beroep) en “overloos in hoger beroep” kan evenmin omdat je in Nederland per zaak maar één keer in hoger beroep kunt gaan – wat de familie overigens geen enkele keer heeft gedaan: beide keren was het de NL Staat die in hoger beroep ging.

Evenmin is het gezin uitgeprocedeerd (de zaak loopt immers nog) of zijn ze hier illegaal. De Vreemdelingenwet (artikel 8 Vw 2000) stelt namelijk dat een vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijft wanneer deze “een verblijfsvergunning heeft aangevraagd (…) (of) tijdig een rechtsmiddel aanwendt en dat mag afwachten”. Behalve een niet nader te noemen politieke partij (iets met meeuwen) heeft nog niemand met de benodigde bevoegdheiden gesteld dat de familie moet wegwezen en zolang dat niet is gebeurd, zitten ze hier volledig legaal.

Wat is er dan wél gebeurd? Een echte “timeline” was nergens te vinden, dus tijd voor Google!

NB. gegevens in groen kunnen vast nog iets preciezer, dus als iemand iets kan preciezeren, aanvullen, bevestigen of verbeteren: heel graag! (Wél alleen openbare bronnen please. 😉 )

.
De Tijdlijn! 🙂

26 november 1996: Sahar Hbrahim Gel wordt geboren te Jalalabad in Afghanistan.

Tweede kwartaal 2000: Het gezin vlucht voor de Taliban en komt aan in Nederland. Vader (nu 39) is ingenieur, moeder (nu 37) studeert. Klinkt in ieder geval als mooie aanwinsten voor ons land.

27 juni 2000: Er wordt een aanvraag ingediend voor een “verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd”. (Kennelijk verwachtte het gezin uiteindelijk terug te gaan.)

3 december 2002: De aanvraag wordt afgewezen (de eerste 2½ jaar zijn hier dus alweer voorbij) en het gezin gaat in beroep.

23 maart 2004 (hup, weer 1½ jaar verder): Het beroep wordt ongegrond verklaard (reden?), maar er wordt besloten niet in hoger beroep te gaan. (Joehoe, gezien nou? NIET in hoger beroep dus!)

Iets later, 2004: Het gezin vertrekt naar Zweden, maar kan daar niet blijven (vermoedelijk wegens de Overeenkomst van Dublin: je kunt in principe alleen asiel krijgen in het land waar je je eerste aanvraag hebt ingediend). Een recente internetlulkoekvariant luidt dat het gezin toen zou zijn uitgewezen naar Denemarken.

“Enkele maanden later”, 2004: Terugkeer naar Nederland. In Afghanistan is het nog lang niet rustig; de in juni 2004 geplande parlements- en presidentsverkiezingen worden uitgesteld en uitgesteld en uitgesteld en vinden uiteindelijk pas plaats in september en oktober 2005.

7 oktober 2004: Er wordt een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning gedaan. (Dit is een doodnormale gang van zaken: net als bij andere verzoeken aan instanties mag je altijd een nieuw verzoek indienen als er sprake is van veranderde omstandigheden en/of nieuw bewijs.)

15 juni 2007: Generaal Pardon. Het gezin komt hier echter door het korte verblijf in Zweden niet voor in aanmerking. Ze zijn niet de enige met dit probleem: er zijn zelfs gevallen die wegens familie-omstandigheden één dag buiten Nederland hebben vertoefd die buiten de boot vallen.

3 juli 2007: Ook de tweede aanvraag wordt afgewezen (na bijna 3 jaar!) en het gezin gaat in beroep (zaaknummers AWB 07/30375 en AWB 07/30489).

1 februari 2008: De rechtbank te Den Bosch verklaart het beroep gegrond.

5 maart 2008: Het ministerie pikt dit niet 😡 en gaat in hoger beroep.

4 september 2008: De Raad van State wijst het hoger beroep toe en vernietigt het vonnis van 1 februari. (Een uitwijsdatum lijkt er vooralsnog niet te zijn.)

Maart 2009: Volgens een algemeen ambtsbericht van Buitenlandse Zaken bestaat er in Afghanistan “in het algemeen een risico voor vrouwen die de geldende sociale zeden overschrijden of waaraan dergelijk gedrag wordt toegeschreven.”

6 mei 2010: Een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat Sahar, Nawid en Nawab (haar twee broers) te sterk zijn verwesterd en in hun ontwikkeling zullen worden bedreigd als ze worden teruggestuurd.

Juli 2010: Een nieuw ambtsbericht van Buitenlandse Zaken weet te melden dat “vrouwen die terugkeren naar Afghanistan geen problemen hoeven te verwachten indien zij zich (ten minste uiterlijk) conformeren aan de traditionele Afghaanse normen.” In normaal Nederlands: niks aan de hand, gooi er maar een burka ofzo overheen. 😐

17 november 2010: Herzieningsverzoek + rapport RUG ingediend bij de rechtbank.

24 november 2010: Medeleerlingen zien de bui al hangen en de “Sahar moet blijven”-hyve wordt opgericht.

25 november 2010: Minister Leers verwerpt het herzieningsverzoek en vindt dat Sahar “zich maar moet aanpassen”. Meteen de volgende dag wordt hiertegen beroep aangetekend, want dit is natuurlijk een motivatie van niks.

8 december 2010: De voltallige oppositie springt op de bres voor Sahar. Leers zegt “de situatie nog eens te zullen bekijken”. (Hoewel, bij een zaak die op dat moment onder de rechter is?)

21 december 2010: Dag van de zitting. (Here comes da judge! 😎 )

4 januari 2011: Brief van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: “Erken Sahar als vluchteling“. De brief wordt 1½ week later aan het verzoek toegevoegd.

20 januari 2011: Uitspraak rechtbank te Den Bosch: “Leers moet afwijzing beter motiveren.”

27 januari 2011: Leers weigert van zijn “discretionaire bevoegdheid” (een soort gratie) gebruik te maken en gaat in hoger beroep. (NB: Opnieuw dus de NL staat die in hoger beroep gaat.) De minister zou overigens ook een geheel nieuwe beslissing kunnen nemen, maar moet in dat geval de brief van het UNCHR laten meewegen die, nou ja, niet zo heel erg in zijn voordeel werkt.

28 januari 2011: Sahar schiet in één dag van een handjevol naar meer dan 1100 volgers op Twitter. (Kun je nog volgen, volg dan mee!)

10 februari 2011: In DWDD probeert Gerd Leers het nog een keer (vanaf 7’00) met het achterhaalde riedeltje over “steeds maar doorprocederen”.

29 maart 2011: Het nieuwste ambtsbericht van Buitenlandse Zaken (volledige tekst, pdf) meldt dat het Afghaanse onderwijs slecht en verouderd is en dat verwesterde meisjes worden gediscrimineerd en mishandeld omdat ze als “onrein” worden beschouwd. Op verzoek van Leers wordt de aangekondigde zittingsdatum van het hoger beroep (30 maart) uitgesteld. De Raad van State had in eerste instantie uiterlijk 11 mei uitspraak willen doen.
8 april 2011, 16:49: NOS bevestigt: Sahar mag blijven al zit Leers op dat moment nog steeds te wachten tot hij zijn TV-spreekbeurt mag afsteken.

23 april 2011: De IND wil de zaak pas behandelen als eerst het beleid voor verwesterde Afghaanse meisjes op papier staat, wat nog een behoorlijke tijd kan gaan duren. Sahar’s advocaat kondigt aan in dat geval opnieuw naar de rechter te stappen, volgens Leers is dit niet nodig en komt alles vanzelf in orde.

3 mei 2011: En jawel, daarissiedan, de verblijfsvergunning! Zie je wel dat het snel kan, dames en heren van de IND?

8 oktober 2026: Op de 25ste verjaardag van StickHorsie verricht chirurge S. Hbrahim Gel haar eerste zelfstandige operatie. Een woordvoerder van het ziekenhuis meldt aan de pers: “Een uiterst zware klus, maar fantastisch uitgevoerd. Patiënt maakt het geweldig goed.”

The End. 🙂

overige bronnen: http://www.depers.nl/binnenland/528598/Sahar-moet-terug.html
en vooral: http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BP1516

34 gedachten over “Dossier Sahar: alle gebeurtenissen op een rijtje!”

  1. Mooie uiteenzetting van de feiten. Ik begrijp het proces dat zij hebben moeten meemaken heel goed.

    Dank.

  2. @1: thanks! :mrgreen:

    Heb me echt suf gezocht naar een tijdlijn want wilde op de diverse fora geen onzin uitslaan, liep daarbij tegen het laatste rechtbankverslag op en heb toen zelf maar een tijdlijn gemaakt.

    Helaas niet alle verslagen kunnen vinden, maar ben toch een heel eind gekomen. 😉


  3. Leers over Sahar
    in DWDD (10 februari).

    Hij maakt een paar foutjes: “bezwaar” bestaat niet in een asielprocedure, eerdere uitzettingen van vernederlandste kinderen zijn een zwak excuus om het dan maar te blijven doen (alsof je een kruising niet wil beveiligen omdat dat niet eerlijk is t.o.v. eerdere verkeersslachtoffers) en opnieuw doet hij voorkomen alsof het de familie was die eindeloos doorprocedeerde.

    Klinkt toch best wel vreemd uit de mond van iemand die zelf net in hoger beroep is gegaan… 😛

  4. Wat een werk heb je er weer van gemaakt. Geen wonder dat dit stuk 2 weken na schrijven nog steeds een van onze best gelezen artikelen is. Weinig reacties wil niet zeggen dat het weinig gelezen wordt. Vandaag is dit artikel 432 keer gelezen.

  5. Ik heb je aanpassing overigens weer iets aangepast 😮 … de zittingsdatum van het hoger beroep leek me iets “itemwaardiger” dan de datum waarop de zitting in de Telegraaf staat aangekondigd. 😉

  6. Sahar mag blijven als het aan de burgemeester is

    Als burgemeester Gerrit Krol van gemeente het Bildt kan beslissen over het lot van Sahar, zou hij haar gelijk laten blijven in Nederland. Krol reageert hiermee op de uitspraken van Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel, die overweegt om burgemeesters in uitzonderlijke gevallen de beslissingsbevoegdheid over het lot van asielzoekers te geven. “Ik vind het een uitstekend idee,” zegt Krol.

    Gedoogpartner PVV liet weten niets te voelen voor de gedachte om burgemeesters mee te laten beslissen over de status van asielzoekers. “Om burgemeesters met slappe knieën te laten beslissen over sommige asielzoekers is erg slecht idee. Niet doen dus,” aldus PVV-leider Geert Wilders.

    Krol vraagt zich af wat Wilders bedoelt met slappe knieën. “Hij is gewoon bang dat er dan meer mensen mogen blijven. Als burgemeesters die bevoegdheid zouden krijgen, zou ik die in schrijnende gevallen zeker gebruiken. In de zaak van Sahar ben ik daar snel uit.”

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=53879

  7. Onbegrijpelijk dat dit artikel niet door Google Nieuws geindexeerd wordt zeg. Dit moet toch wel het beste artikel zijn op het internet over deze kwestie en wat doet Google Nieuws? Z’n kop in het zand steken.

  8. Het artikel is wel geschreven 1 week voordat Google News besloot ons te gaan indexeren. Maar dat mag geen excuus zijn ik kwam vandaag diverse oude artikelen van ons tegen op Google News. Misschien dat het nodig is dat we de juiste trefwoorden gebruiken in onze reacties zoals; Taida Pasić, Sahar Hbrahim Gel, Afghanistan, Gerd Leers, Geert Wilders, ik doe maar een dotje.

  9. (okee, dan doe ik de “good cop” :mrgreen: )

    Mwah, kan ook gewoon een foutje zijn…. als ik in de Google server zat opgesloten en ik moest de hele dag nieuwsberichten sorteren, zou ik er ook wel eens eentje over het hoofd zien. 😛

    Maar er is vast wel een Google Elfje dat hier voor het eind van de maand even met haar toverstokje alles in orde komt maken. 🙂

    (Am I overdoing this yet? 😛 )

  10. Ik heb trouwens net op Fok! (artikel over uitgewezen ouders die toch in België mogen blijven) weer eens een linkje naar hier gezet t.b.v van iemand die vond dat ik de krant maar eens moest gaan lezen, “want dan had ik wel geweten dat….”

    Lijkt me toch echt dat je meer hebt aan het rechtbankverslag. 😛

    *zwaait naar mart121 voor het geval hij zich toch nog bedacht heeft… zie je wel, zo moeilijk was het niet!*

  11. Stukje interview met Margriet van de Linden (hoofdredacteur van Opzij):

    Dus Nederlandse vrouwen moeten opkomen voor dat Afghaanse meisje Sahar, dat eind deze maand definitief krijgt te horen of ze hier mag blijven?

    “Ja! Zij mag niet uitgezet worden. Ben je besodemieterd. Weet je wel waar dat kind in terechtkomt? Het is een Fries meisje geworden. We zijn hier onder de PVV zo onderhand tegen alle hoofddoekjes, maar als we dat meisje terugsturen naar Afghanistan, dan krijgt ze met heel wat anders te maken. Daar zijn we tegen, en we moeten als vrouwen onze stem laten horen.”

    (Nee, ik deed het er niet eens om, het is net vandaag geplaatst :mrgreen: )

  12. Stukje uit interview met Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD):

    Kunt u voor zichzelf verantwoorden dat het kabinet in Nederland de boerka bestrijdt maar vernederlandste meisjes terugstuurt naar Afghanistan?

    “Sahar is nog niet terug.”

    Kunt u dat voor zichzelf verantwoorden?

    “Sahar is nog niet terug.”

    U denkt niet dat ze gaat?

    “Sahar is nog niet terug.”

    Er zijn meer meisjes zoals zij.

    “Daarom is het ook goed dat dit helemaal wordt uitgezocht. Ook de omvang.”

    De staat gaat in hoger beroep om haar weg te krijgen.

    “Deze discussie is ook voor mij niet zonder emotie. Ik ben gebrand op het volste respect voor de rechten van meisjes als Sahar. Maar de cultuur, het dragen van een boerka, is onvoldoende voor een asielstatus. Dat moet nu niet hét argument worden.”

    Een beschaafd land wijkt op gepaste momenten van regels af.

    “Dat is waarom een minister een discretionaire bevoegdheid heeft. CDA-minister Gerd Leers voor Asielzaken heeft al laten weten dat hij ‘op dit moment geen feiten en omstandigheden ziet die deze zaak zo uitzonderlijk maken dat hij gebruik zal maken van zijn discretionaire bevoegdheid.'”

    Toch zegt Hennis het nog twee keer, als een mantra: “Sahar is nog niet terug.”

    Dus Leers ziet nog steeds geen feiten en omstandigheden? How about this then: http://buitenland.nieuws.nl/633957/strijd_afghanistan_laait_op 😐

  13. Bedankt voor een duidelijke uiteenzetting van feiten! Hopelijk lezen er genoeg mensen dit. Er zijn namelijk te veel haatdragers die op fora’s roepen dat alles wat met asielzoeker te maken heeft maar het land uit moet. Of dat het hier een fijne vakantie landje is voor asielzoekers. Na het lezen van de tijdlijn begrijp je dat het helemaal niet zo relaxed is om jaren lang te moeten wachten en je toekomst niet weten, en dat niet de familie tijd aan het rekken is, maar de ministerie zelf. (Antwoord pas na 1 tot 2 jaar geven)

    Nogmaals, goed gedaan!

  14. Symbool Sahar test voor Leers

    Donderdag of vrijdag beslist minister Gerd Leers over vernederlandste meisjes uit Afghanistan. Recent lijkt hij aan te sturen op een verblijfsvergunning.

    Zo verzocht hij Buitenlandse Zaken om informatie over schoolgaande, verwesterde meisjes in Afghanistan. Het is bekend dat die het zwaar hebben: Leers kon weten dat hij vroeg om een document dat in het voordeel van Sahar en haar lotgenoten zou werken.

    Volgens dit ambtsbericht heeft een verwesterd meisje dat terugkeert in Afghanistan geen leven. Zelfs als zij een hoofddoek omdoet en zich in wijde kleding hult, wordt ze er zó uit gepikt. Leerkrachten zullen haar vernederen, stokslagen geven. Op straat zal ze worden lastiggevallen. Leers heeft zijn hoger beroep uitgesteld en beloofd deze week te laten weten welke consequenties hij aan het ambtsbericht verbindt.

    meer: http://www.depers.nl/binnenland/559478/Symbool-Sahar-test-voor-Leers.html

  15. “Donderdag of vrijdag” zei hij toch? (De planning is nog steeds vanmiddag, dus iedereen duimen, kaarsjes aansteken, linkjes naar hier posten, etc etc etc!)

    Scholiere Sahar brengt Leers in spagaat

    (…) Leers verzocht onlangs het ministerie van Buitenlandse Zaken uit te zoeken wat de positie is van verwesterde meisjes in Afghanistan. Het ministerie concludeerde in een officieel ambtsbericht dat het met hun positie slecht gesteld is en de meisjes gevaar lopen op stokslagen, spot en vernedering, zelfs als ze hun kleding aanpassen.

    Het ambtsbericht is een heel tactische zet, zegt politicoloog André Krouwel. “Door met het argument van de vrouwenrechten te komen wordt in een keer het hypocriete standpunt (“Sahar mag niet blijven”) van Wilders ontkracht. Die vindt de islam immers een achterlijke godsdienst onder andere omdat ze vrouwen onderdrukken. Dan stuur je toch juist geen hoogopgeleid meisje terug naar zo’n land? En voor zijn eigen achterban kan Leers hiermee zijn eigen sociale stoepje schoonvegen. Een hele slimme en bewuste zet”, aldus Krouwel. (…)

    meer: http://www.pzc.nl/nieuws/algemeen/binnenland/8466239/Scholiere-Sahar-brengt-Leers-in-spagaat.ece

  16. *zit hier samen met poes Poes op puntje van stoel aan Politiek24, 2 newsfeeds en 5 open twitterkanalen met sleutelwoorden geplakt* #saharmoetblijven

  17. Gebeurt ook nog niks, Politiek24 gaat nu over koopzondagen en verdoofd ritueel slachten.

    De verwachting is dat Leers op grond van het recente ambtsbericht positief zal beslissen… zoals de zaken nu liggen zouden verwesterde Afghaanse meisjes m.i. probleemloos wegens discriminatie en mishandeling naar NL mogen vluchten, dus daar stuur je natuurlijk niemand heen.

    *update* Persconferentie Rutte komt om 15:30, dus nog 10 minuten.

    *update 2* Persconferentie komt om 16:00, eerst Trutte, daarna Hillen, daarna Leers.

    Als het kabinet een greintje fatsoen had dan zou de persco beginnen met het bericht over Sahar” – Petra Kramer

  18. Hans Andringa (NOS) verwacht dat Sahar “waarschijnlijk wel” mag blijven:
    http://twitter.com/hansandringa/status/56350102519955456

    Omrop Fryslan zit ook al op het puntje van de stoel (is dus best wel dringen hier):
    http://twitter.com/WytseVellinga/status/56352056142868481

    Update 16:41: Trutte eindelijk klaar (ging voornamelijk over Defensie). Eén vraag over Sahar, maar Trutte verwijst voor “de basisbeslissing” door naar de spreekbeurt van Leers.

    Update 16:46: Hillen beklimt het spreekgestoelte.

  19. In de regio Venlo is een explosie waargenomen, er zou zojuist een parlementariër zijn ontploft. 😀

  20. 17:32: Hillen ontruimt de zaal. Zat iedereen eerst op Leers te wachten, maar nu weten we het dus allemaal al. 😛 (Poes Poes is door alle commotie vergeten om om eten te zeuren, op zich ook wel een unicum.)

    17:38: Leers neemt het woord. “Ik ben in beroep gegaan omdat ik nog geen nieuw ambtsbericht had.” Dat had hij bij de Raad van State moeten proberen, dan was hij weggelachen.

    17:44: Criteria voor “verwestering” zijn nu: meisjes, leeftijd 10-18 jaar, minimaal 8 jaar in Nederland gewoond, binnen gezin geen sprake van overwegend Afghaanse cultuur, terugkeer zou te zware psycho-sociale druk veroorzaken, niet expres procedures gerekt om lang genoeg in NL te blijven (wat hier in ieder geval niet het geval was). Iedere zaak zal wél individueel worden getoetst, de regel is specifiek bedoeld voor meisjes uit Afghanistan (dus niet voor meisjes uit bv Iran of voor jongetjes, want die hebben het volgens Leers minder moeilijk).

    17:50: Leers struikelt over achternaam Sahar. :mrgreen: (“Ik weet nooit precies hoe je het uitspreekt, het zijn een heleboel letters achter elkaar.”) Vond de zaak niet bijzonder genoeg voor gebruik discretionaire bevoegdheid, heeft daarom verwesterings-criteria geformuleerd. (Dit gaat Wilders zoooooooooo niet leuk vinden.)

  21. Ja, dat vind ik nou ook. 😆

    17:54: Leers hoopt dat de PVV begrip heeft voor het feit dat je niet mag verwachten dat je iemand in een dergelijke situatie terug kunt sturen, ook al is dat “niet helemaal” volgens het regeerakkoord.

  22. Besluit Sahar valt goed in Kamer

    Het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) over verwesterde meisjes uit Afghanistan, valt goed in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en CDA stemmen in met de voornemens van Leers.

    http://www.depers.nl/binnenland/559979/Besluit-Sahar-valt-goed-in-Kamer.html

    Nog steeds niets gehoord van PVV (en eventueel SGP), maar verder is iedereen hier dus blij mee. Was daar nou 10 jaar voor nodig? 😐

    .

    *update 21:23* PVV (bij monde van Fritsma) kiest eierkoeken voor hun geld: “Nee hoor, helemaal goed, zo kunnen we juist nog meer mensen uitzetten.”

    Hey Sietse, geloof je het zelf? 😛 😛 😛

  23. Ik vroeg me af hoe je aan de geboortedatum van Sahar bent gekomen? Dit ben ik nog niet tegengekomen in alle bronnen die ik inmiddels gevonden heb, ben namelijk bezig met een onderzoek naar Sahar.

  24. Haar geboortedatum stond oorspronkelijk in de rechtbankuitspraak waar ik onderaan het artikel de link van gegeven heb. Kennelijk heeft iemand het na 28 januari (de dag dat ik het vond) aangepast.

    Ze is trouwens morgen jarig. 🙂

    Mag ik vragen wat voor onderzoek? Klinkt een beetje eng zoals je dat zegt. 😛

Reacties zijn gesloten.