Terrorist Bayonne wilde brand in Notre Dame wreken

Claude Sinké, de 84-jarige man die maandag een aanslag pleegde op een Franse moskee wilde de brand van de Notre Dame wreken. Volgens hem is die in de hens gestoken door moslims,  een volledig gestoorde complottheorie die ook in Nederland buitengewoon populair is in extreemrechtse kringen, maar door Franse autoriteiten categorisch wordt uitgesloten. Wat overigens natuurlijk weer eens bewijst dat complotdenkers een gevaar zijn voor de maatschappij.

Sinké opende afgelopen maandag het vuur op mensen die een moskee in Bayonne verlieten. Daarbij raakten twee mensen ernstig gewond. Sinké heeft de aanslag inmiddels bekend. Hij wordt verdacht van ‘meervoudige poging tot moord’. Bij het doorzoeken van Sinké’s woning vond de politie een compleet arsenaal aan moordtuig, waaronder diverse vuurwapens, munitie en granaten.

Sinké stond in het dorp waar hij woonde bekend als racist en zure oude kankerpit die met alles en iedereen ruzie maakte. Dat schrijft de Franse krant Libération. Volgens burgemeester Isabelle Azpeïtia was hij het type chronisch ontevreden, benepen kleinburger dat we in Nederland goed kennen van de PVV.

Sinké stond in 2015 kandidaat voor het Front National (inmiddels Rassemblement National), maar schijnt die partij enige tijd geleden verlaten te hebben omdat ze niet radicaal genoeg is. De leiding van RN was gisteren dan ook druk bezig van Sinké te distantiëren. Een woordvoerder van RN omschreef Sinké als ‘een oude gek’.

Uitgelichte afbeelding: By Bouette – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78136666