‘Nood breekt wet’, is het excuus dat in Europa wordt gebruikt om regeringen van technocraten te vormen. Zowel Griekenland als Italië zijn de pineut. Wat er gebeurt kan je maar op één manier omschrijven: een staatsgreep door de ‘haute finance’ (financieel grootkapitaal). Het signaal dat zij stuurt aan onze democratisch verkozen politici is duidelijk: als jullie onze plannen niet uitvoeren, zetten we jullie af en doen we het zelf, maar uitgevoerd worden zullen ze.
In Nederland is er nog relatief weinig aandacht voor de technocratische revolutie. Een reden hiervoor lijkt dat Nederland stiekem meeloopt onder de Duitse paraplu – verderop volgt daarover meer. Andere Europese landen zijn wat alerter. De Franse krant Le Monde publiceert een analyse die de rol van Goldman Sachs beschrijft:
Mario Monti, Lucas Papademos en Mario Draghi hebben één ding gemeen: ze hebben alle drie voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gewerkt. Dat is geen toeval.
Maar de ‘haute finance’ kan het niet alleen af, zij heeft coalitiepartners nodig onder de politici. Hoe de relatie ligt, verwoordde Nigel Farage’s retoriek eenmalig goed. Nigel Farage is een extreem rechtse, eurosceptische europarlementariër. Zijn opzet is immer om de EU in een kwaad daglicht te stellen. Hoewel hij meestal onzin uitkraamt, maakt hij hier een gepast statement:
“Into this vacuum steps Angela Merkel, and we are now living in a German-dominated Europe, something this European Union was supposed to stop.”
It was something, Mr Farage went on, which people had spilled blood trying to stop.
Hij zegt dat er een door Duitsland gedomineerd Europa bestaat, waarvan de bedoeling was dat de EU dat zou tegenhouden. Iets waarom mensen in het verleden hun bloed hebben vergoten.
Wat Farage hier aanhaalt, klopt. Het illustreert het neoliberalisme in de praktijk. Duitsland is als machtigste land uit de Europese concurrentiestrijd tevoorschijn gekomen. Wie sterk is, wordt nog sterker in de neoliberale praktijk. Duitsland hoeft dientengevolge aanzienlijk minder rente te betalen op de kapitaalmarkt dan andere EU-lidstaten. Het Rijnland profiteert enorm van de huidige situatie en heeft de rest van de landen van de Eurozone met behulp van de financiële markten in de klem. Nederland als 17e semi-deelstaat van de Bondsrepubliek profiteert mee van Duitslands quasi Einzelgang. Dat verklaart wellicht het struisvogelgedrag van de Nederlandse media tegenover de technocratie.
De situatie met de coalitiemacht van de ‘haute finance’ en Duitsland heeft twee waarschijnlijke uitkomsten. De eerste is een implosie van de EU. Als banken zouden beginnen om te vallen, zouden mensen hun spaargeld en hun baan kwijtraken en zou er een nieuwe, diepe recessie intreden. De kiezers zouden dan zo wanhopig en gedesillusioneerd zijn dat zij zich in veel groteren getale tot extremistische partijen zouden wenden. Denk aan het Front National van Marine Le Pen, de PVV van Wilders, de FPÖ van wijlen Jörg Haider in Oostenrijk of de Ware Finnen van Timo Soini.
De tweede uitkomst is dat burgers in verschillende EU-lidstaten zich realiseren dat kiezen voor een volksvertegenwoordiging in een lidstaat lood om oud ijzer is, zoals José Ignacio Torreblanca in El País het beschrijft:
De koele reactie van de markten op de zakenkabinetten van Griekenland en Italië en de stijgende risicopremie voor Spanje vormen het beste bewijs dat de oplossing voor de crisis eerder buiten dan binnen onze grenzen ligt. Het lijkt erop dat de markten geen rekening houden met binnenlandse hervormingen, dat wil zeggen, ervan uitgaan dat ingrijpende hervormingen zullen worden doorgevoerd, maar al op voorhand tot een conclusie zijn gekomen die de Europese leiders nog niet hebben getrokken, namelijk dat de crisis zal aanhouden zolang de markten twijfelen aan de bereidheid van Duitsland en de Europese Centrale Bank om in laatste instantie als geldschieter te fungeren.
Een oplossing langs de tweede lijn met versterkte Europese solidariteit lijkt logisch het beste. Maar de volkeren van Europa zijn eeuwenlang gehersenspoeld met hun nationale belang, met als gevolg dat een blik over de grenzen heen bijna een mentale revolutie betekent.
Prima stuk.
U bent volgens mij 1 oplossing vergeten.
En dat is : landen van buiten de Eurozone te laten investeren in het noodfonds langs de IMF weg.
Vind je Farage echt zo erg? Hij is libertarisch en zit in een verder nogal eng clubje, maar zegt wel hele zinnige dingen. Zie bv. deze compilatie van speeches waarin hij ver van tevoren al waarschuwde voor de eurocrisis: http://www.youtube.com/watch?v=2YcgACl1Sr8. Er spreekt ook een grote solidariteit met de Grieken uit, iets wat bij rasechte nationalisten meestal ver te zoeken is.
@2
achteraf gezien kun je niet anders dan zeggen Farage had gelijk
Theo Gerris Schreef:
Er zijn nog meer oplossingen. Maar de oplossing die jij noemt en die sommige politici naar voren brengen, is onwaarschijnlijk. Stel dat de VS in de problemen zaten. Zouden we dan de VS helpen? Zouden we niet zeggen dat het rijkste land op de wereld best wel kan bezuinigen en dat armere landen eerst aan hun eigen burgers behoren te denken. De EU is ten opzichte van bijvoorbeeld China behoorlijk wat rijker.
Joke Mizée Schreef:
De opmerking over Farage’s veelal gedebiteerde onzin neem ik terug. Wanneer hij de tot nog toe genomen maatregelen om de eurozone te helpen bekritiseert, heeft hij grotendeels gelijk. Maar zijn alternatief liedje is steeds hetzelfde en onzinnig: breek de EU af en laat de markten vrij.
Zijn vergelijkingen van de EU met de USSR zijn ook niet al te subtiel.
4
Sjaak Scheele.
De tweede mogelijkheid die u noemt is niet zonder gevaar.
Namelijk : inflatie.
Hier nu de speech van Nigel Farage.
Ik vind hem fantastisch.
http://www.biflatie.nl/videos/19245-nigel-farage-over-de-eurocrisis-in-europees-parlement#comments
@5: Britse mp’s en subtiel, die zijn zeldzaam… En tuurlijk, de man is hartstikke rechts. En toch is hij zowat de enige die hamert op het gebrek aan democratie, de marionettenregeringen in Griekenland en Italie en de gevolgen van de hardvochtige maatregelen voor m.n. arbeiders – en je krijgt de indruk dat hij dat hij dat oprecht meent.
@6: Maar Theo, de IMF is juist de grootste schurk van allemaal: ze geven nooit geld zonder privatiseringen af te dwingen. Zo is Griekenland nou juist in de problemen geraakt.
7
Joke
Dit gaat om het noodfonds te vullen.
Er zijn mogelijk enkele landen ( China en Brazilie ) die er geld in willen steken via het IMF.
Waarom via IMF, omdat het hun meer zekerheid biedt om het ook weer terug te krijgen.
Bovendien zullen ze meer invloed in het IMF vragen.
@7: Je gaat voorbij aan mijn kritiek op het IMF: overal waar zij komen raken landen van de regen in de drup, juist omdat ze alleen de belangen van rijke landen, banken en multinationals op het netvlies hebben. Zij hebben Griekenland in deze positie gebracht.
9
Joke
De rol van het IMF is inderdaad discutabel.
Maar heeft hier niks mee te maken.
Dit gaat over het voorstel van Witteveen.
Het lijkt alsof een Duits Economisch Superstaat in Europa zit aan te komen. 🙂
@10: Witteveen is IMF. Waarom koester je enig vertrouwen in Witteveen? Ik weet niet wat hem precies voor ogen staat, maar het noodfonds is een hedgefund-constructie*. Logisch dus dat er van buiten in geinvesteerd moet worden, want er zit amper echt geld in.
(* zie http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/10/27/cruciale-eurotop-hebt-u-al-een-mening:
“Wanneer je echter het slotdocument van de top bestudeert, merk je dat er geen eurocent toegevoegd wordt aan het al bestaande noodfonds. Met financiële spitstechnologie wordt het fonds van 440 miljard euro opgeblazen tot een pot met 1000 miljard euro zonder dat de staten er zelf een extra euro moeten in stoppen. Het noodfonds wordt zo een soort hedge fund.
En vraag is of die 1000 miljard euro wel genoeg is om speculanten af te schrikken. Italië alleen al heeft een uitstaande schuld van 1900 miljard euro. Speculanten die ook door dit akkoord niets in de weg wordt gelegd.”)
12
Joke
Het is de bedoeling dat het noodfonds gevuld gaat raken.
Dus gaven ze obligaties uit.
Maar dat is een complete mislukking geworden.
Men had gerekend op een rente zoals die van Duitsland of Nederland, met de garanties van de triple A landen.
Maar de markt is pas bereid te investeren als ze de rente van het zwakste triple A land hanteren.
Het zwakste triple A land is momenteel Frankrijk, en die betalen bijna 4% rente.
Dus is het noodfonds op sterven na dood.
Dus hoopt men nu met het Witteveen voorstel geld erin te krijgen.
De opmerking dat 1000 miljard te weinig is , deel ik, naar mijn mening is zelfs 2000 miljard aan de krappe kant.
Bv. Italie moet dit jaar nog een kleine 100 miljard herfinancieren, en volgend jaar bijna 300 miljard.
Italie moet tot en met 2015 800 miljard herfinancieren.
En dan zullen we het niet hebben over Spanje, Portugal, Belgie en zelfs Frankrijk.
Het plan is ook niet genoeg om Griekenland hun schuld houdbaar te maken.
Als het plan Witteveen niet snel uitgevoerd wordt, moet de ECB ongebreideld geld gaan bijdrukken.
Dit wordt algemeen als de enigste oplossing gezien.
Maar dat betekent, dat er een enorme inflatie ons te wachten staat.
En dat wil Duitsland absoluut niet.
Dus zitten ze in een pat stelling.
Naar mijn mening is de val van de Euro aanstaande, of er moet een wonder gebeuren.
12
Joke
Lees deze stukken maar eens.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/46/alleen-imf-kan-euro-redden.xml
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/Reddende-engel.xml
@14 Theo,
In het tweede genoemde artikel schrjft René Tissen:
Er bestaat weliswaar gevaar voor inflatie, maar wellicht is de angst ervoor groter dan het reële gevaar. Een veel grotere dreiging is volgens mij een jarenlang krimpende economie in Zuid-Europa. Dat zal de hele Europese economie sterk negatief beïnvloeden.
Een andere kwestie speelt nog een cruciale rol. Wie is de baas van de ECB? In geval van opkopen van schulden door de ECB is die zogenaamde ‘onafhankelijke’ rol van de Bank niet meer vol te houden.
R.Tissen: ” In feite is sprake van een enorme witwaspraktijk, maar dan gelegitimeerd.”
Goed, helder geschreven stuk!
15
Sjaak Scheele
Er is een wezenlijk verschil tussen de dollar en de Euro.
De dollar is de wereld reserve munt.
Dat betekent een veel grotere spreiding van dollars.
Dat is een van de oorzaken waarom de inflatie niet torenhoog is.
De economische krimp in de zuidelijke landen is een gevaar.
Maar de noordelijke landen profiteren ervan.
Omdat de concurentiepositie van de zuidelijke landen slecht is.
Dit is op te vangen door de lonen in de noordelijke staten te verhogen.
Dan kunnen zuidelijke landen concurreren.
Maar dat zullen de noordelijke landen nooit doen.
In wezen is de ECB, de onafhankelijke status allang verloren.
Want ze drukken al bij.
De Euro is zo gedoemd te mislukken omdat landen nationale interesses laten prevaleren boven Europese.
Dit was al te zien bij de eerste Griekenland hulp.
Toen dreigde Frankrijk eruit te stappen als Griekenland niet geholpen werd.
En dat om hun banken te redden.
Theo Gerris Schreef:
Ze drukken al die tijd bij maar dit wordt niet geopenbaard.
Zo werken onze financiën en onze democratie.
De regels zijn alleen voor het gepeupel die de schulden moet zien afbetalen.
@13: Nog steeds de vraag: waarom uitgerekend het IMF, dat erom berucht is landen aan de rand van de afgrond te brengen? Waarom bv. niet de World Bank?
Het EFSF is een zeer aantrekkelijke prooi voor speculanten. Zo wordt Europa straks een vazalstaat van China of Brazilie. Vergeet ook niet dat het ESM-verdrag de parlementen nog verder buitenspel zet, zodat ongebreideld in de nationale potten gegraaid kan worden. “Griekenland is overal” krijgt op die manier alleen maar een nieuwe dimensie.
20
Joke
Omdat landen als China en Brazilie dat als voorwaarde stellen om geld te investeren.
Het geeft hun meer zekerheid.
En geloof maar dat er nog veel meer is wat ze eisen.
Bv meer invloed in het IMF, geen blokkades van Chinese producten etc.
Zo verdeeld is Europa.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/46/economen-roepen-rutte-op-tot-actie.xml
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/46/ecb-loopt-kans-op-vergiftiging.xml
@20: Het handelsmerk van het IMF is dat ze verlangen dat sociale voorzieningen worden uitgekleed en staatsbezittingen worden verkocht. Dat gebeurt hier onder Rutte c.s. weliswaar ook, maar dan is het helemaal niet meer te stoppen. Ik denk inderdaad dat ze daar met de Chinezen heel snel uit zullen zijn, daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Maar bedenk eens waar we dan aan overgeleverd zijn.
23
Joke
Ik vind het ook een heel zorgelijke ontwikkeling.
Zover is het al gekomen.
Rene Tissen
Europa : echtscheiding met ruzie staat voor de deur.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/Europa-echtscheiding.xml
Theo Gerris Schreef:
Nou, een reden om China te vrezen als investeerder is dat ze dan hier ook Chinees internet gaan eisen, dus da-hag Krapuul.
De ECB heeft afgelopen week weer voor 8 miljard aan slechte obligaties opgekocht.
De ECB heeft nu voor 200 miljard aan slechte obligaties op de balans staan.
Daarbij komen nu dramatische woorden uit Polen.
Polen : ECB moet oorlog voorkomen door obligaties te kopen.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/47/polen_ecb-moet-oorlog-voorkomen.xml
@27: Theo:
De paniektrutterij heeft bij heel RTLz toegeslagen geloof ik.
Maar goed, ik koop die dingen wel.
Duitse obligatieveiling mislukt.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/47/opbrengst-duitse-staatslening-valt-tegen.xml
@29: Theo:
Ojee en wat nu? ik heb al zoveel van die dingen in mijn chateaux, kan ik ze ook als pleepapier gebruiken?
Ga er gewoon vanuit dat de boel in malkander stort, kan het nooit tegenvallen 😉
30
LeRoiDanse
Maakt niet uit wat je er mee doet.
Dit betekent dat financiele markten niet meer bereid zijn om obligaties te kopen van de Euro landen.
Het vertrouwen is weg.
@31: Theo
Ja, en wat nu? Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, kom nooit meer goed. Scherven bij elkaar vegen en overnieuw beginnen, nooit anders geweest.
Een paar aardige stukjes om u op te vrolijken over de schuldencrisis.
Wellink vreest voor voortbestaan Eurozone
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/47/wellink-vreest-voor-voortbestaan-eurozone.xml
Rene Tissen : Heel Europa naar het IMF
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2011/articles/Heel-Europa-naar-het-IMF.xml
@33: theo:
Die Tissen is een echte paniektrut, wat heb je toch aan die flauwekul van die man met die rare bril?
Snap je nou nog steeds niet dat dit allemaal opgezet is?, en dat juist mensen als Wellink en Tissen, de daftige mensen meewerken aan dit gezeuer en gezeik over die oiro?
34
LeRoiDanse
Ik zie het als de waarheid.