Strijdlied du jour: Venceremos

De dag voelt als de twaalfde september. 1973 dan toch. We hadden ons, ondanks alle bezwaren tegen het parlementarisme, ingezet voor het Chileense bewind, de aanzet gegeven voor de oprichting van het Chili Comité, met zorg aangezien hoe de regering van de Unidad Popular zich juist keerde tegen de opstand “van onder op” die op het land gaande was. En de benoeming van Pinochet tot legeraanvoerder die vervolgens de coup uitvoerde, 11 september 1973. Een land “op weg naar het socialisme” werd de proeftuin van wat later neoliberalisme zou worden genoemd.

De zaterdag daarna was er een grote nationale demonstratie tegen de coup. Het is nu ongelooflijk dat de PvdA daaraan meedeed. Wij wisten nog niet van de goede contacten tussen de CIA en deze club. Onze delegatie, “basisten” en anarchisten, hielden een stuk van de stoet af en toe stil om “ITT! boem!” te roepen en vooruit te rennen. Voor de onwetend gehoudenen: ITT had met een preventieve coup de gekozen regering van Chili willen tegenhouden, met de zegen van Washington.

Het spandoek had moeten luiden: “De parlementaire weg naar het socialisme eindigt op een bebloede sofa” – naar het lot van Salvador Allende, die naar veel later alsnog bekend werd, wel degelijk zelf een einde aan zijn leven had gemaakt. Waarschijnlijk zou die tekst te veel stof vergen, “loopt dood” is op zich veelzeggend genoeg. Tweeënveertig jaar geleden. Ik heb geen zin het Spaans te vertalen, oefent u eens op een andere taal dan Engels.

Desde el hondo crisol de la patria
se levanta el clamor popular,
ya se anuncia la nueva alborada,
todo Chile comienza a cantar.

Recordando al soldado valiente
cuyo ejemplo lo hiciera inmortal,
enfrentemos primero a la muerte,
traicionar a la patria jamás.

Venceremos, venceremos,
mil cadenas habrá que romper,
venceremos, venceremos,
la miseria (al fascismo) sabremos vencer.

Campesinos, soldados, mineros,
la mujer de la patria también,
estudiantes, empleados y obreros,
cumpliremos con nuestro deber.

Sembraremos las tierras de gloria,
socialista será el porvenir,
todos juntos haremos la historia,
a cumplir, a cumplir, a cumplir.

Inti-Illimanni

Het strijdlied is te vinden op het album Vinceremos. A Tribute to Salvadore Allende

1 gedachte over “Strijdlied du jour: Venceremos”

  1. Pingback: Hayeks natte droom: de huidige EU | Krapuul

Reacties zijn gesloten.