Staat van beleg uitgeroepen in Chili

In de rij van Landen Waar Massaal Tegen Het Regime Opgekomen Wordt kan nu ook Chili vermeld worden. Studenten en scholieren voeren sinds twee weken actie tegen de verhoging van de prijzen van de metro: toegangspoortjes worden kapotgeslagen om gratis reizen mogelijk te maken. Door het optreden van de politie zijn de acties steeds driester geworden en intussen heeft het protest zich uitgebreid naar andere sociale of leeftijdsgroepen.

Chili is sinds de staatsgreep van 11 september 1973 de proeftuin van het neoliberalisme geweest. De huidige president Piñera is een miljardair die wel eens orde op zaken zou stellen en op grond daarvan is hij gekozen. Hij hoort bij de nieuwe rechtse golf die over Latijns Amerika spoelt. Alleen werkt de repressie in naam van de Vrije Markt niet zo goed meer.

Gisteren werd de toren van de Italiaanse energiemaatschappij Enel in brand gestoken. In Santiago verrezen barricades. Er wordt rijkelijk met traangas gespoten en inmiddels wordt er ook met scherp op demonstranten geschoten. En op grond van de grondwet van de putschisten van Pinochet heeft Piñera de staat van beleg uitgeroepen voor twee weken, wat onder andere inhoudt dat het leger de taken van de politie overneemt.
Leger noch politie zijn gezuiverd toen het militaire regime ten val kwam.

Beelden van Santiago in oproer:

Voor maandag is een algemene staking aangekondigd.
In een poging rust af te dwingen heeft Piñera inmiddels in een televisietoespraak “nederig” zijn excuses aangeboden aan “zijn landgenoten”, de prijsverhoging van het openbaar vervoer in Santiago zou ongedaan gemaakt worden.