SP’er tegen meldpunt-resolutie Europarlement – Shame On Us!

De enige Nederlandse niet-PVVers in het EP die tegen veroordeling van het Polenscheldpunt stemden, waren Daniël vd Stoep (ex-PVV) en Dennis de Jong (SP)

De Pers: “SP-Europarlementariër Dennis de Jong zal donderdag tegen de resolutie stemmen die het Polenmeldpunt van de PVV veroordeelt. Hij vindt de resolutie te eenzijdig, laat hij weten.”

Waarom “eenzijdig”?

Ach, de resolutie gaat niet in op de problemen van arbeidsmigratie en van de penetratie van maffia’s en grootcriminelen. Alsof het Europarlement daar niet al lang en breed op is ingegaan bij passende gelegenheden!

Bij deze resolutie gaat het om het tegengaan van oproepen tot haat en ethnische discriminatie, Dennis. Zeker als die uitgaan van “stoere clubs” die zich graag als regeringspartner voordoen.

Wat betreft de arbeidsmigratie, heeft het EP zich effectief verzet tegen het “woonlandbeginsel” van eurocommissaris Bolkestein (VVD). Werkgevers moeten arbeidsimmigranten het CAO-loon betalen. Helaas staat de Nederlandse staat ontduiking daarvan toe via constructies van uitzendbureaus die in Polen of in Slowakije gevestigd zijn, of via een omzetting van de werknemer in een even fictieve “bv”.

Die misstanden liggen dus niet aan het Europarlement, maar aan de uitbuitingsstrategieën van werkgevers als de Roermondse vrachtauto-exploitanten, waarvoor PVV-ster Krijssie Stassen onlangs nog weer eens opkwam in het Europarlement (tegen vrachtvervoer per trein).

Wat betreft de internationalisering van misdaad-netwerken, die heeft weinig te maken met arbeidsmigratie. Italiaanse-, Kroatische-, Bosnische-, Poolse- en Albanese mensenhandelaars, autodieven en huurmoordenaars zaten al lang voordat de euro en Schengen in werking traden in Nederland. Coördinatie van de bestrijding daarvan wordt nu juist bevorderd door de Schengen-accoorden.

De SP neemt dus het kul-argument van Auke Zijlstra van de PVV over. Waarom?

Niet omdat ze voor discriminatie zijn. Maar omdat de SP er zo veel moeite mee heeft, om na haar anti-EU hysterie van 2006 en voorgaande jaren, de logische bocht te maken naar een zakelijke omgang met de mogelijkheden die de EU biedt om iets te doen aan sociale gelijkheid, fatsoenlijke rechtsgang, financiële zekerheid en wegnemen handelsbelemmeringen.

Zo een zakelijke omgang met de mogelijkheden heeft de SP wèl in het Nederlandse parlement, in de gemeenteraden en in de provinciale staten. Ik zie niet waarom je dan niet zakelijk de belangen van je achterban kunt behartigen  op het Europese niveau. Wat heeft de gemiddelde SP-stemmer aan die anti-EU symbool-politiek?

De tegenstem van Dennis de Jong (en die van de SP in de Haagse gemeenteraad) is moeilijk uit te leggen aan het publiek waar de SP het van moet hebben.

Is krampachtig vasthouden aan de anti-EU traditie van Van Bommel c.s. zoveel misverstand en imago-schade waard?

19 gedachten over “SP’er tegen meldpunt-resolutie Europarlement – Shame On Us!”

 1. Ja, of probeert de SP hier wat kiezers van de PVV weg te kapen door in hun troebele watertje mee te vissen?

 2. ‘Onze partij staat te hoog in de peilingen’, is een algemeen gehoorde kreet in Haagse SP kringen. ‘We willen en durven geen regeringsverantwoordelijkheid te dragen en wensen alleen van de zijkant wat te blijven schreeuwen’, wordt de laatste weken daar ook veelgehoord.

  Men probeert bij de SP nu met man en macht het aantal potentiële kiezers af te houden van een eventuele stem op de partij die men het liefst klein en gemakkelijk bestuurbaar wenst te houden. De tegenstem van de (veel te oude en veel te lang zittende) Europarlementariër Dennis de Jong is een eerste poging het aantal potentiële stemmers weer terug te brengen; goed genoeg voor een zetel of acht, negen….

  Op die manier kan ook de oude Marijnissen de boel blijven overzien en zijn horigen blijven bevelen want aan overzicht en discipline bleek het de laatste tijd nogal te schorten…

 3. Huib schreef:

  De tegenstem van Dennis de Jong (en die van de SP in de Haagse gemeenteraad) is moeilijk uit te leggen.

  Bij het Krapuul-bericht over het SP-standpunt in de Haagse gemeenteraad aangaande het MOE-meldpunt schreef ik:

  Inderdaad heel onlogisch van Kent. Als de motie niets uitmaakt – daar heeft Bart van Kent gelijk in – dan had de SP net zo goed voor de motie kunnen stemmen.

  Of zit er toch meer achter? Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden.

  Ik kon het donkerbruine niet hard maken. Maar in de standpunten schijnt een systematiek in te zitten.

 4. MOOI Op naar het kabinet van SP PVV en VVD en dan kunnen die gristenen eens in de bankjes zitten!

 5. Gaat goed zo, zeg. Straks zie ik me nog genoodzaakt op de PVV te stemmen. 🙁

  Het succes stijgt ze blijkbaar naar het hoofd, en dan ook nog die halfwas smoes van ze… nee, ik trap er niet in, ik ben boos op mijn partij. Nou, beter gezegd woedend.

  Dit moet echt de laatste idiote flater zijn anders ruilen ze me maar in voor een PVV-tokkie, die schijnen ze liever te hebben dan een echte volbloed SP-er.

  En hoe moet ik dat nou allemaal weer goedpraten bij achterlijk rechts?

  Vloekvloekvloek

 6. Gastarbeid en kapitaal is volgens mij niet meer online te vinden maar deze brochure zit als het ware in het DNA van de SP om ook eens zo’n modieuze kuluitdrukking te gebruiken.

 7. Ik ging indertijd al over m’n nek toen die brochure uitkwam.
  Toen kwam de modernisering van de SP van tegen-partij naar voor-partij. Ik dacht dat jan marijnissen de goede nederlandse traditie van tolerantie en integratie had omhelsd, toen hij met zijn voorstellen voor reflectie op de waarde van het NL cultuurgoed kwam.
  Want die waarde is er. Nog meer dan Jan en Annie Romein hebben getoond (Erflaters van onze Beschaving, dertiger jaren). Bij oppervlakkige kennisneming van wat grote Nederlanders hebben gedacht en gewrocht, blijkt dat hun rol zonder Europese en internationale dimensie, onbestaanbaar zou zijn geweest.
  Wat zijn Erasmus, Hooft, Hugo de Groot, Rembrandt, Spinoza, Thorbecke, Multatuli, Busken Huet, Troelstra, Henriëtte Roland Holst, Herman Gorter, bisschop Bekkers, Ian Buruma, als je ze terugbrengt tot hun eng-nederlandse dimensie?
  Nederland bestaat bij de gratie van Europese en internationale communicatie. En op onze rol daarin kunnen we trots zijn. Zonder dat, geen Nederlandse cultuur, noch -trots.

 8. @10
  Ik ben bang dat die gluipkoppen het wel in zijn geheel geknipt & geplakt hebben ja. Oorspronkelijk was het op het net gezet als documentatie door een kameraad van me maar die bron is weg.

 9. @12: Huib:

  [ Nederland bestaat bij de gratie van Europese en internationale communicatie. En op onze rol daarin kunnen we trots zijn. Zonder dat, geen Nederlandse cultuur, noch -trots. ]

  Graag wil ik proberen je goed begrijpen, en ik zou je dan ook willen vragen om het begrip “trots” nader te omschrijven. Ik heb hier een link bijgesloten met de meeste betekenissen van het woord:

  http://www.encyclo.nl/begrip/trots

 10. Een meldpunt voor overlast van wie dan ook behoort het politieburo te zyn.

  Mensen uit andere culturen zonder taalkennis of kennis van onze wetten hier binnen te halen zonder begeleiding is m.i. laf en bevordert ellende en misdaad.

  Het verbaast me dat zg. progressieve mensen geen oog hebben voor huisjesmelkers en loon onderbetalers.

  Of is genieten van iemand anders zn ellende heel erg “links”

  Chapeau SP : dat je OPKOMT voor de zwakken in de samenleving

 11. Er zit een kern van waarheid in wat Dennis de Jong zegt.
  Maar dan toch.
  Ik als SP lid zet grote vraagtekens bij deze tegenstem.

 12. Dennis de Jong lijdt gewoon aan de bekende ziekte van Nationaalchauvinisme en in de huidige door deze kabinet gecreëerde xenofobe sfeer denkt hij dat dit volkomen normaal zou zijn.

  #15, je bent een neofascist en ga dan op stormfront.nl je bruine ellende uitspugen.

 13. >binnen te halen zonder begeleidinggeen oog hebben voor huisjesmelkers en loon onderbetalers<

  Onder welke steen leef jij?

 14. Ben het met ze eens want ik zei al precies hetzelfde. GEEF HET NIET ZOVEEL AANDACHT! Dat is wat hij wil, zodat het lijkt alsof hij wat doet :). Nu kan hij straks de EU de schuld gaan geven van de nieuwe bezuinigingen omdat zijn vreemdelingen beleid niet uitgevoerd kan worden. En we hebben het aan ons zelf te danken dat we hem deze ontsnapping hebben gegund.

Reacties zijn gesloten.