SPD gaat onderhandelen over vorming Grote Coalitie met CDU/CSU

Partijleider Martin Schulz

Angela Merkel kan opgelucht ademhalen: op de partijdag van de SPS heeft een krappe meerderheid ingestemd met onderhandelingen over de vorming van een Grote Coalitie met CDU/CSU.

Ook de voorstemmers waren niet enthousiast. Er volgde geen applaus en de meeste deelnemers zijn zonder een woord te zeggen vertrokken. De SPD heeft een flinke electorale prijs betaald voor haar deelname aan de vorige Grote Coalitie en alles wijst erop dat die prijs bij de volgende verkiezingen nog fors hoger uit zal vallen. Blijkbaar zijn Duitse sociaal-democraten echter vastbesloten zich in navolging van hun Nederlandse collega’s in de afgrond te storten.

De JuSo’s (Jonge Socialisten) waren fel tegen regeringsdeelname, maar de partijbureaucraten onder leiding van Martin Schulz hebben het pleit dus uiteindelijk tóch in hun voordeel weten te beslechten. Exit de SPD. Hopelijk weten Die Linke van de zondeval van de SPD te profiteren, maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat de fascistische AfD de vruchten mag plukken.