Spanje dreigt Catalaanse president te arresteren

De Spaanse politie staat klaar om de Catalaanse president Puigdemont onmiddellijk te arresteren, mocht hij vanmiddag de onafhankelijkheid uitroepen. Puigdemont spreekt vanmiddag het Catalaanse parlement toe. Mocht de Spaanse nationale politie inderdaad proberen Puigdemont te arresteren dan dreigt een confrontatie met de Catalaanse politie, die waarschijnlijk zal proberen te voorkomen dat de Catalaanse president opgepakt wordt.

In Valencia gingen gisteren Spaanse nazi’s de straat op om op geheel eigen wijze te demonstreren voor het behoud van de Spaanse eenheidsstaat:


Mocht Puigdemont inderdaad de onafhankelijkheid uitroepen, dan is het leed waarschijnlijk niet te overzien. Met alle begrip voor de gevoelens van Catalanen: het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid getuigt van een volstrekt irreëel wereldbeeld. Catalonië beschikt niet over een nationale reserve of een eigen munt en zou door niemand erkend worden. Frankrijk heeft al aangegeven de grens dicht te zullen gooien, mocht Catalonië daadwerkelijk de onafhankelijkheid uitroepen. Ook van de rest van de EU – en van de wereld – hoeft Catalonië geen steun te verwachten. Catalonië zou een door niemand erkende staat zijn, zonder eigen instituties en een overlevingskans dichtbij nul.

Bron.