Soldaten: Afghanistanoorlog niet te winnen

Na tien jaar oorlog hebben Amerikaanse soldaten hun geloof in een mogelijke overwinning in Afghanistan verloren. Dat blijkt uit een recent verschenen opiniepeiling van de Military Times. Slechts 48 procent van de geënquêteerde soldaten gaf aan het zeer waarschijnlijk dan wel enigszins waarschijnlijk te achten dat de internationale troepen er succesvol zullen zijn. Het resultaat van de peiling is niet geheel representatief (sommige groepen zijn over-, andere ondervertegenwoordigd), maar geeft wel een duidelijke indicatie. Het vertrouwen van de soldaten in een overwinning daalt al jaren gestaag.

(redactie: klik hier om pdf over poll te openen)

Deze dalende trend is ook terug te zien in de steun die president Obama geniet voor zijn aanpak van de oorlog. Nog maar 27 procent van de soldaten staat daar achter.

Verschillende verklaringen werden gegeven voor dit groeiende pessimisme. Een sergeant klaagde bijvoorbeeld dat de Afghaanse regering en stamoudsten, uit angst op het verkeerde paard te wedden, ook de opstandelingen steunen. ‘Iedereen weet dat de meerderheid van hen nog steeds banden met de Taliban hebben,’ aldus de sergeant. Daarnaast is het gebrek aan motivatie bij het Afghaanse veiligheidspersoneel een groot probleem.

Dat laatste is ook wat Henk Sollie, die als enige in Nederland onderzoek deed naar het nut van politietrainingsmissies in het buitenland, onder andere tijdens de missie in Uruzgan, concludeerde. In een uitzending van het radioprogramma Argos begin dit jaar liet hij weten dat politietrainers aangaven dat agenten in opleiding in Afghanistan vaak alleen maar tot de lunch wilden werken en dat verzuim massaal was. Nederlandse trainers hadden het gevoel dat de agenten er helemaal niet op zaten te wachten. Ze vroegen zich hardop af waarom de agenten überhaupt op kwamen dagen. Dat had weinig te doen met motivatie, des te meer met geld en dwang van stamoudsten, aldus Sollie.

Wil je de nieuwste artikelen, zoals deze, meteen ontvangen, volg Kunduz Monitor dan via Twitter.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Kunduz Monitor.

1 gedachte over “Soldaten: Afghanistanoorlog niet te winnen”

Reacties zijn gesloten.