Sociale afbraak Europa nog maar net begonnen

De cirkel lijkt wel rond. De crisis wordt gebruikt om de sociale afbraak harder dan ooit door te zetten. Maar die afbraak zal de koopkracht verder aantasten en dus de crisis nog verergeren. De 1% lacht in zijn vuistje.

Dat Europa een ultraliberaal en asociaal project is, wisten we al. Maar wist je dat de heren en dames in Brussel nu ook het stakingsrecht serieus willen aan banden leggen? Dat blijkt uit uitgelekte stukken van de Europese Commissie. Wil men het asociaal beleid kunnen voortzetten dan zal de macht van de vakbonden moeten gebroken worden, zo luidt de redenering blijkbaar.

Lees verder bij dewereldmorgen.be

3 gedachten over “Sociale afbraak Europa nog maar net begonnen”

  1. Was mij al bekend.
    In het hele Europa debat, is er niemand schijnbaar die het interesseert.

  2. Dat Europa een ultraliberaal en asociaal project is, wisten we al.

    Hartstikke foute analyse.

    Het Europese project is op de eerste plaats gestart vanuit de gedachte: ‘Nooit meer oorlog in Europa’.
    Daar kan iedereen alleen maar blij over zijn.

    Maar als de analyse fout is, zoals boven is gesteld, moet je niet verbaasd zijn als je de indruk krijgt, zoals #1 opmerkt, dat: “In het hele Europa debat, is er niemand schijnbaar die het interesseert.” Want de meesten zien de voordelen, hoewel dat argument van ‘nooit meer oorlog’ nauwelijks nog geldt. De tegenstrijdige signalen brengen verwarring teweeg, waarop mensen zich afkeren van de discussie.

    Als links in verwarring is, en zich te weinig met de ideeën over Europa bemoeit, dan is het niet vreemd dat rechts zijn kans grijpt om via Europa een neoliberale politiek door te drukken. Daarbij geholpen doordat links in veel landen zelfs weigert over de grenzen heen te kijken.

  3. @2 vind de analyse niet helemaal hartstikke fout. Ik ben er niet van overtuigd dat de aanzet voor Europa op de eerste plaats was de gedachte: nooit meer oorlog in Europa. Hoewel dat misschien een rol heeft gespeeld. Het begon toch als EEG, gericht op economische samenwerking. Dat links heeft zitten slapen ben ik wel met je eens. In mijn herinnering is de privatisering in Nederland begonnen toen Kok mp was. De weerstand tegen de privatisering werd steeds weggegwuifd met de opmerking dat dat nu eenmaal in Europa was afgesproken. (toen nog een verkeerde voorstelling van zaken – volksverlakkerij dus.) Nu rukken de neo-liberalen steeds verder op en zij gebruiken het “nooit meer oorlog argument om weerstand tegen dit neo-lib europa te ontkrachten. Van linkse politici verwacht ik niet veel: te weinig; te laat. De krachtige taal van de Franse Hollande, zet Sarko aan tot het uiten van extreem rechtse ideeën en te vrezen valt dat Samsom met zijn ferme taal nu zijn hand al heeft overspeeld, omdat het de coalitie + nog vastbeslotener maakt om “er samen uit te komen”. Ondertussen gaat het Griekse experiment gewoon door. http://www.paulcraigroberts.org/2012/02/16/the-greek-experiment/.
    En het is inderdaad interessant om te zien hoe ver een bevolking zich laat uitknijpen voor dat verzet dermate groot wordt dat de banken met hun stromannen in de regeringen een halt wordt toegeroepen. Door verdeel en heers waarbij europese landen ( de bevolking dan ) tegen elkaar wordt uitgespeeld. kan het nog lang duren.
    Mijn hoop is gevestigd op de vakbeweging, maar die is ook nog niet erg europees georienteerd.

Reacties zijn gesloten.