Schutteren 2

Burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn wil zich er hard voor gaan maken, het psychiatrisch dossier van Tristan van der V., de dader van de schietpartij in het winkelcentrum in zijn gemeente, openbaar te krijgen.

“De ouders hebben geen bezwaar. De slachtoffers willen achtergronden weten, dat is heel belangrijk voor de rouwverwerking.” (Volkskrant).

En daar begint het al. “De ouders hebben geen bezwaar”. Dat zal ongetwijfeld kloppen, de berichtgeving over de opstelling van de ouders is altijd helder geweest. Maar de ouders hebben er in het geval van een volwassen, niet wilsonbekwaam verklaarde man dan ook helemaal niets mee te maken.

En het zal eveneens ongetwijfeld zo zijn, dat de slachtoffers achtergronden willen weten, omdat dit heel belangrijk voor de rouwverwerking is. In het geval van het lichten van een medisch dossier mogen de belangen van de slachtoffers en nabestaanden niet prevaleren boven het algemeen belang, dat gediend wordt met juist de geheimhouding van medische dossiers in het algemeen. De roep, om die geheimhoudingsplicht dan maar af te schaffen, zal ongetwijfeld sterker worden, omdat we in dit land steeds minder nadenken, voordat we iets roepen.

Maar als we toch al stiekem van plan zijn, om de geheimhoudingsplicht in dit land op te heffen, vraag ik me toch heel erg af, waarom het zogenaamde ‘Elektronische Patiëntendossier (EPD) er nog steeds niet gekomen is. Daar lagen toch slechts beveiligingsproblemen en privacy issues in de weg?

Maar goed, de burgervader Eenhoorn zocht de publiciteit met dit hartverscheurend, onzelfzuchtige zich hard te willen maken voor de slachtoffers en de nabestaanden door persoonlijk bij minister Schippers te zullen gaan vragen, het psychiatrisch dossier van Tristan van der V. te lichten. Een nobele daad, ongetwijfeld. Of misschien toch niet? In dezelfde Volkskrant lezen we:

“Eerder vanavond werd bekend dat Eenhoorn een boek schrijft over het Ridderhofdrama en de gebeurtenissen daarna. Hij heeft echter nog geen uitgever.” (Volkskrant)

En dan klinkt het opeens heel anders, lijkt me zo.

Ik zoek nog een uitgever, ik zoek nog een uitgever, hoe krijg ik in vredesnaam een uitgever

Een gastbijdrage van MadPride

2 gedachten over “Schutteren 2”

  1. Ik herinner mij een uitgeverij genaamd Ridderhof die Mijn kamp van wijlen de geachte afgevaardigde A. Hitler wilde heruitgeven.
    Misschien moet Eenhoorn daar zijn licht eens opsteken.

Reacties zijn gesloten.