Scherp Jordaans protest na pleidooi Israelische minister om status quo al-Aqsa op te rekken

De Israelische minister van Publieke Veiligheid en Strategische Zaken, Gilad Erdan, heeft gezegd dat het wat hem betreft tijd is de status quo van de ”Tempelberg” te wijzigen zodat Joden er ook mogen bidden. De Likud-minister deed dat dinsdag op de Israelische radio (90FM). Jordanië, dat via de Waqf, de islamitische beheersinstantie, medeverantwoordelijk is voor het complex van al-Aqsa moskee, heeft onmiddellijk – opnieuw – een heftig protest laten horen.
Aanleiding voor Erdans opmerkingen was was de botsing van afgelopen zondag, de eerste dag van het islamitische Offerfeest (Eid al-Adha) waarbij de Israeli’s in strijd met alle voorgaande afspraken omtrent het handhaven van de situatie op de Haram al-Sharif, de zogenoemde ”status quo”, voor het eerst op deze feestdag Joden toelieten op het terrein. Na botsingen met de politie werden ongeveer 1.700 Joden toegelaten – van wie velen behoorden tot organisaties die de islamitische heiligdommen willen slopen om ze te vervangen door een nieuwe joodse Tempel. De joden spraken ook gebeden uit, wat officieel is verboden. Er braken daarop nieuwe gevechten uit met 61 Palestijnse gewonden als resultaat.
Op de radio zei Erdan dat er een ”onrechtvaardigheid” schuilt in de status quo die sinds 1967 is gehandhaafd, en dat die veranderd moet worden opdat Joden er in de toekomst wèl mogen bidden. Hij voegde er echter aan toe dat dit bereikt moet worden via politieke afspraken en niet via geweld.

Jordanië veroordeelde de uitspraak van Erdan onmiddellijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit waarin werd gewaarschuwd tegen ”dit soort uitspraken en tegen elke actie die de situatie en de wettelijke status quo zou kunnen veranderen. De verklaring waarschuwde tevens tegen de ”gevaarlijke repercussies” die zo’n verandering tot gevolg zou kunnen hebben en voegde eraan toe dat Israel zich zou moeten houden aan zijn verplichtingen om de huidige situatie te handhaven. Het ministerie eiste dat Israel onmiddellijk zou ophouden met zijn pogingen om de status te veranderen en zei dat een officieel protest aan Israel was overhandigd via de diplomatieke kanalen.
Het was het tweede Jordaanse protest binnen een week. Jordanië had ook al scherp geprotesteerd na de gebeurtenissen van afgelopen zondag.

Voor een beter begrip van de Jordaanse reacties is het goed om zich te realiseren dat onder Palestijnen al lang het schrikbeeld van een ”Hebronisatie” van Jeruzalem leeft. In Hebron, waar de Ibrahimi moskee ook onder de verantwoordelijkheid valt van dezelfde Waqf, is in de moskee een synagoge aangelegd en wordt – met het argument dat hij boven het graf van de bijbelse Abraham en Sarah is gebouwd – de moskee op Joodse feestdagen voor alle islamitische gelovigen gesloten. Ook worden er op Purim dansfeesten gehouden. Bovendien wordt per maand tientallen keren de traditionele oproep tot het gebed van de muezzin er verboden, omdat dit de joodse kolonisten die midden in de stad wonen, zou storen. Voor Nederlanders kan het geen kwaad zich te realiseren dat de Joodse lobby, het Cidi, de annexionistische neigingen van Erdan wel zal volgen. Cidi-Medewerker Hidde van Koningsveld, die tot de bewonderaars van Erdan behoort, schreef naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen zondag al een ranzig stukje op de CIDI-site, waarin hij verkondigde dat de botsingen op de Tempelberg te wijten waren aan ”Palestijnse relschoppers”.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist