Rutte wil kabinet ‘dat links en rechts verbindt’

VVD, CDA en D66 hebben onderling afgesproken dat Rutte III een kabinet moet zijn dat ‘links en rechts verbindt’. Dat heeft Mark Rutte vandaag gezegd.

Rutte weigerde zijn uitspraak toe te lichten, maar het ligt nogal voor de hand te denken dat het ‘motorblok’ hoopt dat de PvdA binnenkort aanschuift aan de formatietafel. Asscher heeft steeds gezegd dat hij er na de verpletterende verkiezingsnederlaag van de PvdA weinig voor voelt te gaan regeren, maar binnen de PvdA gaan steeds meer stemmen op het er toch maar op te wagen. De economie bloeit op en het motorblok is vast wel bereid de sociaal-democraten wat cadeautjes te geven in ruil voor een coöperatieve opstelling.

Informateur Tjeenk Willink – zelf van PvdA-huize – had VVD, D66 en CDA gevraagd eens samen te bedenken hoe ze andere, ‘linkse’ partijen tegemoet kunnen komen. Het antwoord is dus deze handreiking naar de PvdA. De andere resterende optie is de CU, maar daar voelt Pechtold niks voor. In zijn ogen is de CU een conservatieve partij, ook al is de ChristenUnie sociaal-economisch aanmerkelijk linkser dan D66.