Rutte sluit samenwerking met de PVV opnieuw uit

Mark Rutte heeft vandaag opnieuw uitgesloten dat de VVD in zee gaat met de PVV. Gisteren klapten de formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GL omdat CDA en VVD vasthielden aan een gewetenloos en tot op het bot racistisch vluchtelingenbeleid. GL weigerde zich daarbij neer te leggen en liet de formatie springen.

Wilders vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de VVD hem al op voorhand uitsluit, maar dat heeft hij natuurlijk volledig aan zichzelf te wijten. VVD en CDA zijn nog niet vergeten dat Wilders in 2012 het gedoogkabinet VVD/CDA/PVV als een baksteen liet vallen toen dat even beter uitkwam. rutte_betrapt_uitgelicht

Het ligt voor de hand de ChristenUnie uit te nodigen de plaats van GL aan de formatietafel in te nemen, maar een dergelijke combinatie beschikt slechts over een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer. Bovendien voelt D66 er waarschijnlijk weinig voor met drie conservatieve partijen in bed te duiken. Pechtold heeft al aangegeven dat een regering met de CU nou niet meteen zijn voorkeur heeft.

Niemand zou verbaasd op moeten kijken wanneer Rutte straks weer bij de PvdA aanklopt. Een coalitie VVD/CDA/D66/PvdA beschikt met 80 zetels over een relatief comfortabele meerderheid in de Tweede Kamer. De PvdA heeft na de vernietigende verkiezingsnederlaag weliswaar aangegeven in de oppositie te willen, maar Asscher heeft in het verleden meerdere malen aangetoond over een elastieken geweten te beschikken. Hij valt onder een goed diner vast wel over te halen aan te schuiven. In het landsbelang, uiteraard. Vandaag noemde de PvdA-leider het “zeer voorbarig” om te spreken over een rol voor de PvdA. Wie oren heeft om te horen, die hore.