Rutte en Buma willen verder met zelfde partijen

Mark Rutte wil nog steeds een coalitie van CDA, VVD, D66 plus SP, PvdA of CU. Met Groen Links is hij voorlopig wel uitonderhandeld. CDA-leider Buma sloot zich daarbij aan.

De kans dat de SP zich aansluit bij drie rechtse partijen, lijkt klein. Er valt voor de SP weinig te halen binnen een dergelijke coalitie. Bovendien zou Roemer daarmee de verkiezingsbelofte niet samen te zullen werken met de VVD breken.

Of Asscher aan wil schuiven is onduidelijk. De huidige PvdA onderscheidt zich nauwelijks van centrumrechts, inhoudelijke bezwaren mee te doen aan een centrumrechtse coalitie zullen er dus nauwelijks zijn. Bovendien heeft Asscher de afgelopen vier jaar aangetoond niet over een geweten te beschikken. Veel erger dan de huidige 9 zetels kan het niet worden, en wanneer de drie andere partijen de PvdA een paar cadeautjes uit laten delen aan de achterban zal Asscher – uiteraard na veel geworstel met zijn geweten – wel aanschuiven.

Vraag is wat Pechtold doet. Educated guess: mocht Asscher blijven weigeren dan zal Pechtold de CU accepteren als coalitiepartner, want “het land moet geregeerd worden”.  Met wat geluk zijn we dan echter een paar maanden verder. Mij hoor je in dat geval niet klagen. Het nieuwe kabinet zal hoe dan ook van asociale rechtse signatuur zijn (maak je geen illusies over D66). Des te langer de verdere afbraak van de verzorgingsstaat nieuw beleid wordt uitgesteld, des te beter.