Rusland beschuldigt de VS van het voeren van ‘een totale handelsoorlog’

De Russische premier Medvedev. Illustratie: Wikipedia

Het Kremlin heeft woedend gereageerd op de afkondiging van nieuwe sancties door de VS. De betreffende wetgeving werd gisteren ondertekend door Trump. Trump had weinig keuze: bij een veto had het Congres hem ongetwijfeld overruled. Trump zit niet te wachten op een conflict met het Republikeinse establishment, dat hem toch al met toenemend wantrouwen bekijkt. Bovendien kan hij zich na het echec rond Obamacare geen nieuwe vernedering veroorloven.

Medvedev beschreef de sancties als ‘een totale handelsoorlog’ (full scale trade war) en een ‘vernederende nederlaag’ voor Trump. “De hoop onze relatie met de nieuwe Amerikaanse regering te verbeteren is voorbij” schrijft Medvedev op Facebook.

De Russen hadden gehoopt dat de relatie met de VS onder Trump zou verbeteren, maar dat lijkt dus vooralsnog ijdele hoop te zijn. Medvedev verwijt Trump incompetentie en onmacht: “Het Amerikaanse establishment heeft een enorme overwinning behaald op Trump. De president was niet gelukkig met deze nieuwe sancties, maar hij was gedwongen de wet te ondertekenen”. Volgens Medevedev zijn de sancties niet in de laatste plaats bedoeld om Trump te vernederen en op zijn plaats te wijzen.