Rotterdam voert politiestaat in

De gemeente Rotterdam wil hele gezinnen weren uit bepaalde wijken, zodra blijkt dat één gezinslid een crimineel of asociaal verleden heeft. Let op: dit hoeft niet te betekenen dat diegene een strafblad heeft. Ook iemand die voorkomt in een dagrapport van de politie kan door deze maatregel getroffen worden.

De knokploeg van Leefbaar Rotterdam in actie

Volgens het voorstel gaan woningzoekenden in Rotterdam voortaan gescreend worden op hun verleden bij politie en justitie. Daartoe krijgt de gemeente inzage in politiedossiers. Vooralsnog geldt deze maatregel voor 31 straten, maar in de toekomst zal het voor tenminste 100 straten  gaan gelden. Althans, als het aan het huidige college van Leefbaar, CDA en D66 ligt.

Het voorstel, dat aanstaande donderdag in de gemeenteraad besproken wordt, is een aanscherping van de zogeheten ‘Rotterdamwet’ op basis waarvan de gemeente het recht heeft sommige categorieën woningzoekenden de toegang tot bepaalde wijken te ontzeggen. Als werkloze kun je in bepaalde – vaak wat goedkopere – wijken bijvoorbeeld geen woning krijgen.

Niet alleen de hoofdhuurder wordt gescreend, ook andere gezinsleden. Heb je een minderjarige zoon/dochter die weleens in aanraking is geweest met de politie (ook al is er helemaal geen veroordeling), dan ben je eveneens de pineut. Volgens het college is de maatregel bedoeld om overlast te bestrijden. Des te opmerkelijker dat de asotoets ook gaat gelden voor wijken waar volgens het AD nauwelijks of niet sprake is van overlast.

Het voorstel komt – uiteraard – uit de koker van het cryptofascistische Leefbaar Rotterdam, maar wordt ondersteund door het héle college, inclusief D66. Tijd om alle illusies over het ‘liberale’ of ‘antifascistische’ karakter van D66 te laten varen.