RIP Peter Fonda

Afgelopen nacht is de Amerikaanse acteur/regisseur Peter Fonda overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij is 79 jaar oud geworden. Peter was de zoon van Henry Fonda en de jongere broer van Jane Fonda. Hij zal voor eeuwig geassocieerd blijven met de film Easy Rider, waarin hij één van de hoofdrollen vertolkte.

In de vroege jaren ’60 had Peter Fonda wat rollen in een aantal redelijk succesvolle, maar conventionele tv-series en films. Daar kwam een einde aan toen hij in 1965 in aanraking kwam met marihuana, LSD en de Amerikaanse counterculture. Het kostte hem zijn carrière in Hollywood, want de bonzen daar wensten niet geassocieerd te worden met een langharige, dope rokende drop out. 

In 1968 nam Peter wraak met het door Dennis Hopper geregisseerde Easy Rider. Fonda produceerde de film, schreef samen met Hopper en Terry Southern het script en nam één van de hoofdrollen voor zijn rekening. Easy Rider gaat over twee hippies die op motoren door het zuiden en zuidwesten van de VS reizen, ‘looking for America’.  Uiteraard worden ze in het Diepe Zuiden niet overal  even vriendelijk ontvangen. De zoektocht eindigt uiteindelijk – spoiler alert – in een tragedie. Het gedroomde ‘America’ blijkt een illusie te zijn.

De film kostte maar $360.000 en bracht wereldwijd 60 miljoen dollar op. Van Fonda, Hopper en Jack Nicholson  maakte Easy Rider in één klap grote sterren.

Voor de Amerikaanse counterculture is Easy Rider al even significant als Woodstock. Vice-president Spiro Agnew vond de film ‘walgelijk’ en een symbool van decadentie en verwording. In Hollywood daarentegen realiseerde men zich met een schok dat er geld te verdienen viel aan die malle hippies én dat films geen miljoenenbudgetten nodig hadden om succesvol te zijn. Het is aan Easy Rider te danken dat een aantal avant-gardistische regisseurs – waaronder een piepjonge George Lucas(!) – een kans kreeg in Hollywood.

Voor Peter Fonda  zou alles wat hij later deed altijd in de schaduw blijven staan van Easy Rider. Een beetje jammer is dat wel, van Fonda heeft ook later nog hele goede films gemaakt. Speciaal aanbevolen: de western The Hired Hand.  Zijn politieke ideeën heeft hij overigens nooit verloochent, iets dat we niet van iedereen kunnen zeggen. Vorig jaar ontstond er nog een fikse rel toen Fonda op Twitter een aantal leden van de Trump-junta voor rotte vis uitmaakte.

De soundtrack van Easy Rider is al net zo beroemd als de film zélfOorspronkelijk zouden Crosby, Stills & Nash de soundtrack verzorgen, maar dat idee werd door Dennis Hopper op rigoureuze wijze de nek omgedraaid. Achter de rug van Fonda om vertelde Hopper CS&N:  “Look, you guys are really good musicians, but honestly, anybody who rides in a limo can’t comprehend my movie, so I’m gonna have to say no to this, and if you guys try to get in the studio again, I may have to cause you some bodily harm”.  

Uiteindelijk kwamen Steppenwolf, The Byrds, The Band en Jimi Hendrix wél in de film terecht, dus veel reden tot klagen hebben we niet.