Rijlessen “niet op z’n Turks” volgens Gerd Leers (CDA)

Gerd Leers heeft weer een fan-tas-tisch goed idee. De theorielessen en de autorijlessen voor het behalen van een rijbewijs moeten geheel in het Nederlands gegeven worden, in het Turks mag het niet meer. Wat hij een ietsiepietsie over het hoofd heeft gezien dat er ook lessen worden gegeven in het Engels, daar hoor je hem dus niet over. Het is zelfs mogelijk om in een geheel andere taal een examen te doen dus ook als je uit Kuala Lumpur komt zolang je de tolk zelf maar betaalt, ook daar hoor je hem niet over.

Nu ben ik dus eigenlijk wel benieuwd wat zijn motivatie zou kunnen zijn, waarom hij doet wat hij doet, zeg maar. Ik kan niet zomaar even ongefundeerd “moslimpje pesten”  roepen. Dat is “not done”.

Hier komt het: “De enige manier om mee te doen is door het spreken van de Nederlandse taal”.

Briljant hoe hij elke keer weer met frisse nieuwe voorstellen komt. Hij is natuurlijk ook niet voor niets drs.

Kan iemand me uitleggen waar dit op slaat of is dit weer vragen naar de bekende weg?

14 gedachten over “Rijlessen “niet op z’n Turks” volgens Gerd Leers (CDA)”

 1. Zeer sterk niet-financieel punt, binnen gehaald door de PVV, hiermee zullen ze wel accoord gaan met een aanpassing van de hypotheek rente aftrek.

 2. Tja , dat is het verschil , Engelssprekende zijn EXPATS .. dat is iets héééééééél anders dan een gastarbeider natuurlijk .. Zo hoeven Expats ook al geen belasting op hun auto te betalen ( CD of BN kenteken ) en geeft de gemeente den Haag feestjes voor ze waar de PVV dan weer NIET over klaagt …

 3. Een medewerker van de Turkse ambassade kan het waarschijnlijk nog wél in het Turks of met een Tolk doen … want dat is ook weer een Expat …

 4. Dus er komt nu een wet die bepaalt welke taal je tegen elkaar moet spreken als je in een auto zit? 😛

  “Halt! Taalpolitie! Wij gaan nu even uw ritrecorder terugluisteren, meneertje!” (Of willen ze soms microfoontjes in alle leswagens plaatsen?)

 5. Misschien kan hij meer inspiratie opdoen in Saoudi Arabië, vrouwen achter het stuur moeten ook verboden worden…

 6. Dit is typisch een van die dingen die over twintig jaar of zo in een documentaire opduiken en waar iedereen vol ongeloof naar kijkt. Net zoals jodenpesterijen in de jare veertig door velen eigenlijk ook niet zo heel onnatuurlijk werden gevonden, en het werd inderdaad eens tijd dat die zich aanpasten.

 7. @ 8 terwijl de Partij voor Aardse Zuiverheid ageert tegen die Veganen die met hun tentakels onze banen jatten en geen vis eten omdat die teveel naar hun moeder ruikt ….

 8. Je kunt zeggen wat je wil maar het is echt waar.
  Ik ben wel eens in Turkije geweest en Griekenland, maar als je die verkeersborden daar ziet is het om te huilen. Nergens ook maar één bord in het Nederlands. Dat kan zo niet langer.
  En toen ik een stel mensen had doodgereden omdat ik domweg die borden niet kon lezen, zaten ze te zaniken over het feit dat ik dan maar Turks of Grieks had moeten leren.
  Zeker weten dat als een Turk of Griek hier een verkeersongeluk veroorzaakt hij een beroep zal doen op het feit dat nergens iets in Het Turks of Grieks vermeld staat.
  We weten allemaal hoe achterlijk en inferieur dat volkje is. Vraag het maar aan Wilders en Bolkestein.

 9. zal ik u vertellen dat een theoriecursus in het turks 1 keer per maand word gegeven door het cbr en dat er hooguit 10 leerlingen zitten. Net als de burkadraagsters 150 stuks, een hele wet ervoor maken. Ik snap het niet meer echt niet meer. Vroeger in Zuid Afrika?

 10. Als maar eenmaal wordt verboden en anderen wel toegestaan is het een simpele geval van Discriminatie en Racisme.

  Zo kennen we deze regering weer.

 11. #12
  Als je er een beetje over nadenkt is het zelfs gevaarlijk wat Leers cs willen.
  Immers als je iemand wetten en regels wil uitleggen en laten begrijpen kun je dat het best doen in de taal die de persoon het best begrijpt. Zo voorkom je dat iets verkeerd begrepen wordt.
  Het is overigens typisch des Wilders. Die wil ook dat er nooit in een andere taal dan Nederlands mededelingen van de overheid wordt gepubliceerd. Als bijkomend argument zegt hij dat de vertaalkosten wel beter besteed kunnen worden.

 12. Ook controle of in Limbabwe de rijschooleigenaar of de examinator niet in dat sub-duitse taaltje van ze brabbelen ????

Reacties zijn gesloten.